1. Haberler
  2. Hayat
  3. Hafta içi ile hafta sonu arasında spor yapmanın farkına inanamayacaksınız! 8 yıl boyunca gözlemlendi

Hafta içi ile hafta sonu arasında spor yapmanın farkına inanamayacaksınız! 8 yıl boyunca gözlemlendi

featured
service

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, yapılan bilimsel araştırmalar, egzersizin kalp hastalığı ve bunama gibi kronik hastalık riskini azalttığını ortaya koydu.

Yeni araştırma, hafta içi düzenli olarak yapılan egzersizlerin faydası ile sadece hafta sonu yapılan egzersizlerin etkilerine odaklandı. Nature Aging dergisinde yayınlanan yeni araştırma, egzersizlerinin çoğunu hafta sonunda yapan kişilerin, hafta boyunca düzenli egzersiz yapan kişilerle aynı beyin sağlığı ve ruh sağlığı etkilerinden yararlanabileceğini öne sürüyor.

Yapılan araştırma, İngiltere’den 100 binden fazla kişinin verisini içeriyor. Giyilebilir cihazlarla verileri haftalık olarak ölçülen binlerce kişinin fiziksel aktivite sonrası sağlığı takip edildi. Çalışmaya katılan kişilerin ortalama yaşı ise 62’ydi.

Katılımcıların, 7 günlük süre boyunca fiziksel aktivite düzenleri takip edilmek için giyilebilir cihazlar sağlandı. Bu kişiler daha sonra üç gruba ayrıldı; hareketsiz olanlar, yani haftada önerilen 150 dakikalık orta ile yoğun fiziksel aktiviteyi karşılamayan kişiler, düzenli olarak aktif olanlar ve aktivitelerinin yüzde 50’sinden fazlasını hafta sonu ya da haftanın tek günü yapan kişiler.

Araştırmacılar katılımcıları ortalama 8 yılın üzerinde takip ettiler. Nörolojik hastalıkların yani demans, felç ve Parkinson hastalığı gibi ve psikolojik bozuklukların; depresyon ve anksiyete dahil olmak üzere başlangıcını izlediler.

Buna ek olarak temel yaşam tarzı ve sağlık faktörleri göz önünde tutuldu. Yaş, cinsiyet, sigara içme durumu, alkol tüketimi, diyabet ya da hipertansiyon veya kanser gibi geçmişi olan kişiler de yer alıyordu.

Yaklaşık 75 bin 500 katılımcının 24 bin 300’ü inaktif, 21 bin 200’ü düzenli olarak aktif, 30 bini ise hafta sonu ya da tek bir gün çok aktif olarak sınıflandırıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hafta içi ile hafta sonu arasında spor yapmanın farkına inanamayacaksınız! 8 yıl boyunca gözlemlendi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz