Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin, Domuztepe Höyüğü’nde sürdürülen kazı çalışmalarında milattan önce 5450 yıllarına ait (yaklaşık 7 bin 450 yıl öncesine) tabakada 3 metre çapında üç silo kalıntısına ulaşıldığını belirtti. Kazılar, 30 yıldır devam ederken, her aşamada daha büyük ve etkileyici bulgular ortaya çıkıyor.
Tekin, “Bunlar tek sıra taş temelli ve üst kısımlarının ahşap, saz ve dallarla kaplı olduğunu düşünüyoruz” diyerek bulguların büyüklüğüne dikkat çekti.
Tekin, iklimsel değişikliklerle ilgili bulguların da ortaya çıktığını belirtti. “Şiddetli bir kuraklık yaşanmış, ısı artmış, yağış seviyesi düşmüş ve insanlar ciddi bir biriktirme ihtiyacı hissetmiş” diyen Tekin, bu nedenle devasa siloların ortaya çıktığını ifade etti. Önceki kazılarda 20 metre doğuda dört büyük silo bulunduğunu hatırlatan Tekin, “Kazılar sürdükçe, höyüğün birçok yerinde devasa silolarla karşılaşmak normal” şeklinde konuştu.
Dönemin sosyal hayatını yansıtan önemli bulgulara da ulaşıldığını belirten Tekin, siloların yanında sayma amaçlı nesneler olduğunu, bunların taş veya pişmiş topraktan yapılmış objelerle kayıt tutulduğunu aktardı. “Yani yazının üç boyutlu halini görüyoruz” diyen Tekin, bu bulguların erken Sümer dönemine işaret ettiğini vurguladı.
Yorumlar kapalı.