1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. Mühendis ve Mimarlar, İşsizlik ve Hak Kayıplarına Dikkat Çekti

Mühendis ve Mimarlar, İşsizlik ve Hak Kayıplarına Dikkat Çekti

featured
service

(ANKARA) – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK), ’19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. TMMOB Başkanı Emin Koramaz, “Genç meslektaşlarımız arasında işsizlik oranı yüzde 40’lara ulaşmış durumda. Yeni mezun üyelerimizin iş bulma süresi 18 aya kadar uzadı. İş bulabilen üyelerimizin ezici bir çoğunluğu meslek alanları dışında çalışmak zorunda kalıyor” dedi.

TMMOB Ankara İKK, 100 bin mühendis, mimar ve şehir plancısının iş bırakma eylemi yaptığı 19 Eylül 1979’un 45. yıl dönümünde Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. TMMOB, iş bırakmaların yıl dönümünü ’19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’ olarak kutluyor.

TMMOB Ankara İKK Sekreteri Seyit Ali Korkmaz’ın ardından konuşan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, şunları söyledi:

“Bundan tam 45 beş yıl önce, gerçekleştirilen o görkemli eylem, meslek uygulama alanlarımızda dışa bağımlı politikaları teşhir etmek, mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadığı hak kayıplarını ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için yapılmıştı. Aradan geçen uzun yıllara rağmen biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının gündemi hiç değişmedi. Tam tersine sorunlarımız katlanarak büyüdü. Neoliberal ekonomi politikaları, özelleştirme uygulamaları ve toplumsal kalkınma hedeflerinden vazgeçilmesi sonucu meslek uygulama alanlarımız gün geçtikçe daraltıldı. Mesleğimizin kamusal içeriği boşaltıldı.

“TMMOB’ n in meslek alanlarına ilişkin düzenleme ve denetleme yetkisi kısıtlandı”

Yapı denetimi, iş güvenliği gibi ticarileştirilmemesi, kamucu bir anlayışla yürütülmesi gereken pek çok mühendislik hizmeti bile piyasaya açılarak şirketler için kar kapısı haline getirildi. Art arda yapılan mevzuat düzenlemeleriyle mühendislerin, mimarların, plancıların anayasal örgütü olan TMMOB’nin meslek alanlarına ilişkin düzenleme ve denetleme yetkisi kısıtlandı. Asgari ücret belirleme yetkimiz elimizden alınarak ve SGK ile yaptığımız protokol tek yanlı olarak fesh edilerek üyelerimiz piyasa aktörlerine karşı tümüyle savunmasız bırakıldı.

“Yeni mezun üyelerimizin iş bulma süresi 18 aya kadar uzadı”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mühendis ve Mimarlar, İşsizlik ve Hak Kayıplarına Dikkat Çekti
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz