DHA’da yer alan habere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Bakan Vedat Işıkhan başkanlığındaki görüşmeye Memur Sendikaları Konfederasyonu Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ile 11 hizmet kolundaki yetkili sendikaların temsilcilerinden oluşan kurul temsilcileri katıldı.
Toplantıların ardından memur ve emeklisinin 2024 ve 2025 senelerindeki toplu kontrat zam oranları muhakkak olacak. Memur-Sen’in 2024-2025 seneleri için arzı yüzde 110.
Bakan Işıkhan, kamu personelinin mali ve sosyal haklarında büyük ilerlemeler sağladıklarını belirterek, “Kamu çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik. Kamu personelinin bizlerle olan diyaloğunun kuvvetlendirilmesini sağlamak emeliyle kamu görevlileri sendikacılığının ilerlemesi ve büyümesi için legal tertip etmeler yaparak sendikal gelişimi kuvvetlendirdik. ‘Beraber idare’ kavrayışıyla karar mekanizmalarında daha fazla kamu personelinin yer almasını sağladık” diye konuştu.
2002’de 2,5 milyon olan kamu personeli rakamının, bugün takribî 5 milyonun üzerine çıktığını ifade eden Işıkhan, “İktidara geldiğimiz günden bu yana ulusal kazanç çoğalışıyla beraber bütçeden kamu görevlilerine ayırdığımız hisseyi de artırdık. 2002’de toplam personel giderlerinin bütçe içindeki hisseyi yüzde 18 iken bugün, bu sayı yüzde 27’yi aşmış vaziyettedir. Pandemi tüm dünyayı ekonomik ve sosyal istikametten negatif etkilemişti. Bu süreç yanında dünyada yaşanan çatışmalar, enerji maliyetlerindeki çoğalışlar ve döviz maliyetlerindeki dalgalanmalar ülkemizi de negatif etkilemiştir. Daha sonra yaşadığımız yangınlar, su baskın ve zelzeleler gibi natürel afetler yaşanılan ekonomik ve sosyal meselelerin parasal yükünü ve faturasını daha da çoğaldırmıştır. Hükümetimiz bu güç yarıyılda işçilerimizi, çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyonun tahribatına karşı gözetmek için bütçe olanaklarını zorlayarak zorunlu adımları atmıştır” dedi.
AK Parti hükümetlerinde, kamu personel idaresinde geçmişin meselelerine el atıldığı ve yapısal olarak çözüldüğünü söyleyen Işıkhan, “2011 ve 2013 senelerinde, rakamları takribî 300 bin olan kontratlı personelimiz kadroya geçirilmiş, 2023 senesindeki tertip etme ile de 460 bine yakın kontratlı personelimize kadroya geçme hakkı tanınmıştır. 3 bin 600 ek gösterge tertip etmesini de kapsayacak biçimde tüm kamu görevlilerimizi içeren ek gösterge çalışmamız da sonuçlandırılmıştır. Sendikalarımızın arzları yönünde olan ve taahhüdümüz kapsamında 1’nci dereceye erişen tüm memurların 3 bin 600 ek göstergeden faydalanacağı yeni bir legal tertip etme de yapılması tasarlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Sendikaları ‘sosyal taraf’ olarak değil ‘sosyal ortak’ olarak gördüklerini belirten Işıkhan, “Ülkemizi geliştirmek ve refahını artırmak için sizlerle beraber çalışıyoruz. Çağımızın çağdaş insan kaynakları idarelerinin kamu personel sistemimizde de yaşama geçirilmesi, ileri demokrasilerin katılımcı bir idare kavrayışının bırakılmaz unsuru olan sosyal diyalog mekanizmalarının işletilmesi bizim için çok ehemmiyetlidir. Bu anlamda çalışma yaşamımızın en ehemmiyetli oyuncularından biri olan kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonlarıyla yapacağımız 7’nci Yarıyıl Kamu Görevlileri Toplu Kontratları çalışmalarımızı tarafları optimal seviyede memnun edecek biçimde sonuçlandırmayı kastediyoruz” dedi.