Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, depreme rağmen kayısının şehrin ekonomisine en fazla katma değer sağlayan ürün olmaya devam ettiğini belirtti. Özcan, “Kayıtlarımızda Ağustos ayında 36 milyon doların üzerinde bir gelir elde ettik. Üreticilerimiz ürünlerini depolara kaldırırken, biz de yoğun bir şekilde ihracata başladık” dedi. Geçen yılın ortalama performansını aşarak önemli bir ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Özcan, eylül ayında da bu ivmenin devam edeceğini vurguladı.
Kayısı sektöründe insan işgücü ile ilgili yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Özcan, “Ağustos ayında 430 ton kayısı çekirdeği ihracatı gerçekleştirdik ve bu işlemden 1 milyon 140 bin dolar gelir elde ettik. Kayısı çekirdeği, badem gibi rakipleri ile kıyaslandığında oldukça rekabetçi fiyatlarla piyasada yer alıyor” şeklinde konuştu.
Özcan, kayısı çekirdeği ihracatında 5 bin ton hedeflediklerini ve bu hedefle 10 milyon doların üzerinde bir gelir elde etmeyi amaçladıklarını belirtti. Küresel ölçekte herhangi bir sorun yaşanmaması durumunda bu hedefin tutturulacağına inandıklarını söyledi.
Özcan, depremin yarattığı olumsuzluklara rağmen şehirdeki fiziki iyileşmelerin kayısının ekonomik iyileşmede önemli bir rol oynadığını belirtti. Kayısı, Malatya’nın ekonomik dinamikleri arasında önemli bir yer tutarken, kayısı çekirdeği ihracatıyla da kent ekonomisine büyük katkı sağlamayı sürdürüyor.
Sonuç olarak, Malatya’nın kayısı ve kayısı çekirdeği ihracatı, hem yerel hem de ülke ekonomisi için kritik bir öneme sahip. Tescilli meyve, badem gibi rakiplerini geride bırakarak ihracat rekorları kırmaya devam ediyor. Malatya, kayısı üretimindeki başarısını artırarak dünya pazarında daha da sağlam bir yer edinme yolunda ilerliyor.
Yorumlar kapalı.