Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kuruluş sene dönümü aktifliğinde yaptığı konuşmada TÜBİTAK’ın desteklediği araştırmalar ile daha sürdürülebilir bir dünya, daha iyi sağlık hizmetleri ve daha faydalı imal usullerinin muhtemel olabileceğini belirtti.
Bakan Kacır, şunları söyledi:
“Önümüzdeki yarıyılda değişik destek ve finans mekanizmalarıyla öncelikli Ar-Ge ve yenilik mevzularında; suni zekâda, büyük bilgi ve bulut bilişimde, siber güvenlikte, biyoteknolojik ilaçlarda, motor teknolojilerinde, ileri malzemeler ve yarı geçirgenlerde, ileri fotonik ve kuantum teknolojilerinde ülkemizin dünyadaki yerini güçlendirerek kilit teknolojilerde bilimsel esasın oluşturulmasını sağlayacağız, sektörel uygulamaları yaşama geçireceğiz”
Bakan Kacır ayrıca, Avrupa Yeşil Uzlaşmayı ve abuhava farklılığına müteveccih olarak etraf ve biyoçeşitlilik, döngüsel ekonomi, pak, ulaşılabilir ve tehlikesiz enerji talebi, yeşil ve sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir uslu erişim alanlarındaki Ar-Ge ve yenilik çalışmalarıyla Türkiye’yi yeşil mutasyonun lideri haline getireceklerini dile getirdi.Bakan Kacır, şunları kaydoldu:”Zelzele araştırmaları, kimyevi ve biyolojik korunma, biyomedikal teçhizat teknolojileri, nebatsal kaynaklardan değerli kimyeviler gibi stratejik alanlarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tüm bunların sağlanmasında Ulusal Araştırma Müessesemiz TÜBİTAK’a büyük mesullükler düşüyor. TÜBİTAK’ın konumunu, bu sebeple ülkemiz ve geleceğimiz açısından hayati görüyor, TÜBİTAK’a çok değişik bir değer atfediyoruz. Geleceğin Türkiye’sinde, TÜBİTAK bugün olduğu gibi yarın da lider rolünü sürdürecek.”
Araştırma neticelerinin ticarileşmesini ve küresel liderlik yolunda teşebbüsçülerin fikirlerini mahsule dönüşmesini destekleyeceklerini belirten Kacır, şöyle devam etti:
“Ülkemizin Ar-Ge ve yenilik ekosistemlerinin tüm oyuncularının faal katılımıyla oluşturulan Yüksek Teknoloji Platformları ve Sanayi Yenilik Ağlarına ağırlık vereceğiz. Proaktif bir yaklaşımla geleceği şekillendirecek öncül alanlara kaynak aktaracağız. Ülkemizin altyapılarının ve kaynaklarının tüm tahlilci ve sanayicilere açılmasını sağlayacağız”
Teşebbüsçülük desteklerine ayrı bir parantez açan Bakan Kacır, “Araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin cemiyete yansımasını süratlendirmek emeliyle teşebbüsçülük desteklerimizi artıracak, beynelmilel Ar-Ge ve yenilik işbirliklerimizi güçlendireceğiz. Bilim Merkezleriyle, Deneyap Atölyeleriyle, tertip ettiğimiz TEKNOFEST’lerle, yayınlarımızla bilim ve teknolojiyi cemiyetin her kesimiyle buluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.”TÜRKİYE ASRI’NI BİLİMİN, DİJİTALLEŞMENİN, YAPIMIN VE KALKINMANIN ASRI HALİNE GETİRMEKTE KARARLIYIZ”
Türkiye Asrı’nda kararlı adımlar atılacağını bildiren Kacır, “Türkiye Asrı’nı bilimin, dijitalleşmenin, yapımın ve kalkınmanın asrı haline getirmekte kararlıyız. Türkiye Asrı’nda allahın izniyle tüm gayelerimize erişerek, ülkemizi muasır uygarlıklar seviyesinin de üzerine çıkaracağız” dedi.