1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. OECD’den ‘Küresel Ekonomik Görünüm Raporu: Türkiye için büyüme tahminini düşürdü

OECD’den ‘Küresel Ekonomik Görünüm Raporu: Türkiye için büyüme tahminini düşürdü

featured
service

Rapora göre, Türkiye’nin 2024 yılı ekonomik büyüme tahmini yüzde 3,4’ten yüzde 3,2’ye revize edildi. 2025 yılı için de büyüme tahmini yüzde 3,2’den yüzde 3,1’e indirildi.

OECD’ye göre Türkiye’de enflasyon yıl sonunda ve 2025 boyunca hafifleyecek ancak çift haneli seviyelerde kalmaya devam edecek.

Bu duruma karşılık, OECD, Türkiye’deki parasal sıkılaştırmanın 2025’e kadar devam etmesi gerektiğini belirtti. Bu sıkı para politikasının, enflasyonun hedeflenen seviyelere indirilmesi amacıyla önemli olduğunu vurgulandı.

Bu kapsamda OECD, Türkiye’de, enflasyonun net bir şekilde hedefe doğru ilerlemesini sağlamak için sıkı parasal duruşun 2025’in belli bir dönemine kadar sürdürülmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Rapora göre, küresel üretim artışı dirençli kalırken, dünya genelinde enflasyonda düşüş süreci devam ediyor. Küresel ekonominin bu yıl %3,2 oranında büyümesi beklenirken, OECD bu tahmini daha önceki %3,1 oranındaki öngörüsünden yukarı yönlü revize etti.

Raporda, ABD, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Birleşik Krallık gibi birçok G20 ülkesinde güçlü ekonomik büyüme kaydedilirken, Almanya başta olmak üzere bazı ekonomilerde daha zayıf büyüme eğilimi gözlemlendi. Özellikle hizmet sektöründe ekonomik aktivitenin güçlü seyrettiği belirtilen raporda, reel ücret artışlarının hane halkı gelir ve harcamalarını desteklediği ancak birçok ülkede satın alma gücünün salgın öncesi seviyelere henüz ulaşmadığı vurgulandı.

Raporda, küresel ticarette beklenenden hızlı bir toparlanma gözlemlendiği ifade edilirken, nakliye maliyetlerinin yüksek kalmaya devam ettiği ve ihracat siparişlerinde ılımlı bir seyir sürdüğü belirtildi. Enflasyon cephesinde ise mal fiyatlarında düşüş yaşanmasına karşın, hizmet sektöründe maliyet ve fiyat baskılarının birçok ülkede devam ettiği bildirildi.

Bu kapsamda, dünya çapında dezenflasyon sürecinin devam etmesi, reel gelirlerdeki iyileşme ve birçok ekonomide para politikasının daha az kısıtlayıcı olmasının talebi destekleyeceği beklentisiyle küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,2 büyümesi bekleniyor. Bu oran, OECD’nin mayısta açıkladığı öngörüsünün yüzde 0,1 üzerinde bulunuyor.

ABD ekonomisinde bu yıl için %2,6’lık büyüme beklentisi korunurken, 2025 büyüme tahmini %1,6’ya düşürüldü. OECD, Avro Bölgesi için 2024 büyüme tahminini %0,7 olarak korurken, 2025 tahminini %1,3’e çekti. Çin ekonomisine ilişkin büyüme tahminleri ise 2024 ve 2025 için sırasıyla %4,9 ve %4,5 olarak açıklandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
OECD’den ‘Küresel Ekonomik Görünüm Raporu: Türkiye için büyüme tahminini düşürdü
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz