1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Uzman İsim Oran Verdi! Asgari Ücret Zammı İçin En Kritik Tahmin

Uzman İsim Oran Verdi! Asgari Ücret Zammı İçin En Kritik Tahmin

featured
service

CNBC-e canlı yayınında kritik açıklamalarda bulunan İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, ekonomide ödünleşimlerle ilerlendiğine dikkat çekerek enflasyonu yükseltmeden, atılacak adımların bu aşamada kritik olduğunu ifade etti.

Asgari ücrete ara zammın yapılmamasının enflasyonu düşürmek için atılan adımlardan biri olduğunu dikkat çeken Sezgin, “Asgari ücrete ile ilgili olarak da örneğin ikinci defa arttırılmaması da aslında enflasyonu düşürmek için bizim yaptığımız ödünleşimlerden bir tanesi. Reel olarak gelirleri çok arttırmıyoruz ki bu harcamaya dönüşmesin ve enflasyonist olmasın. Sonuçta burada iç talebi sınırlı ve ılımlı tutuyor olmak bizim için en öncelikli, olmazsa olmaz konulardan bir tanesi enflasyonu düşürmekten bahsediyorsak. Bu da bir ödünleşimle oluyor” dedi.

Ortalama enflasyon ve büyüme tahminleri ışığında asgari ücrette zam oranını açıklayan Sezgin, şunları söyledi:

“Asgari ücret tabi gelecek sene ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde bir arttırım olacak. Buradaki mesajlar beklenen enflasyona göre olacağı yönünde. Beklenen enflasyon dediğimizde Orta Vadeli Program’da biliyorsunuz yüzde 17’nin üzerinde belirlendi ama Merkez Bankası’nın daha düşük bir sene sonu enflasyon hedefi vardı. Daha doğrusu 2025 için ara tahmini vardı. Yine enflasyon raporu yayınlandığında OVP’de bir miktar yukarı revize edebilirler. Orta Vadeli Program’a bir miktar yaklaştırabilirler diye düşünüyorum.

Dolayısıyla 20’ye yakın bir enflasyon beklentisini mi dikkate alacağız o zaman soru bu. Yani asgari ücret bu kadar mı artacak. Benim görüşüm biraz daha sene sonuna doğru biraz da ortalama enflasyonun dikkate alınabileceği. Hep de bir refah payı ifadesi oluyor. Dolayısıyla ortalama enflasyon ve büyüme tahmini bir araya koyarak ben asgari ücret artışı geleceğini tahmin ediyorum.

Dolayısıyla yüzde 30 civarında bir rakam görmek benim açımdan çok şaşırtıcı olmaz. Bunun altında olursa enflasyon beklentilerini aşağı yönlü itebilir diye düşünüyorum. Yani olumlu anlamda itebilir. Enflasyon beklentilerini olumlu anlamda değiştirebilir. Daha yukarıda bir rakam görürsek o zaman enflasyon patikasına ilişkin beklentilerin gözden geçirilmesine ve biraz daha belki yukarı çekilmesine neden olabilir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzman İsim Oran Verdi! Asgari Ücret Zammı İçin En Kritik Tahmin
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz