Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde yürütülen proje doğrultusunda tarlalar lavantalar ile yeniden canlandırıldı. Şiran ilçesinde kurulan lavanta yağı çıkarma ünitesinde işlenen ürünler şehir ekonomisine kazanç oluyor. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığınca desteklenen “Gümüşhane İlinde Lavanta Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi” ile çiftçilere geçen yılki 100 bin lavanta fidesinin ardından bu yıl da 72 bin lavanta fidesi dağıtımı yapılarak 110 dönüm alanda modern lavanta bahçeleri oluşturuldu.
5 dekarlık lavanta bahçesinde hasat yapan üreticiler Türkiye coğrafyasında kolayca yetiştirilen ürünler arasında lavantanın da yer aldığını belirtiyor. Gelir seviyesini arttırmak isteyen çiftçiler altın arazilere de milli ekonomiye kazandırmak için lavanta ile donatıyor. 60 dönüm alanda lavanta bahçeleri oluşturulurken 110 dönüm alanda modern lavanta bahçeleri kuruldu. 1 metre boyuna ulaşan lavanta çiçekleri Çalı formunda bir bitki olmakla birlikte 30 yıllık ömre sahiptir. Bir kere dikilen ürünler 30 yıl boyunca hasat ediliyor.
Dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olarak karşımıza çıkan lavanta yağı bir dönümden 9 ila 11 litre arasında yağ veriyor. En fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta güzel kokusu nedeniyle sabun gibi diğer endüstriyel kollarda da kullanılmaktadır. İlaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleri ile de aromaterapide kullanılmaktadır. Lavanta ayrıca çay şeklinde de tüketilebilmektedir.
Yorumlar kapalı.