1. Haberler
  2. Gündem
  3. Meclis yarın açılıyor yeni dönemde dosya kabarık: İktidar dört koldan yeni yasama yılına hazırlanıyor

Meclis yarın açılıyor yeni dönemde dosya kabarık: İktidar dört koldan yeni yasama yılına hazırlanıyor

featured
service

28. Dönem 3. Yasama Yılı, 1 Ekim Salı günü saat 15.00’te yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Açılış konuşmasını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yapacak, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurul’da bir konuşma gerçekleştirecek. Yeni yasama yılına ilk olarak ekonomi damga vuracak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sonuç vermeyen ekonomi programıyla uyumlu bir bütçe hazırlanması beklenirken, ekim ayında bu bütçenin Meclis’e sunulması planlanıyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda enflasyon ve para politikası üzerine bir sunum yapacak. 2025 Yılı Bütçe Kesin Hesap Kanunu görüşmeleri ilk olarak bu komisyonda ele alınacak ve bütçe, kasım ayında komisyon görüşmelerinin ardından, 31 Aralık tarihine kadar Genel Kurul’da yasalaşacak.

Hükümetin sunacağı yeni bütçenin, işçiden çiftçiye, esnaftan emekliye kadar geniş kesimlere ağır yükler getiren mevcut ekonomi politikalarıyla uyumlu olacağı ifade ediliyor. Öte yandan, ekim ayının ilk haftasında ekonomiyle ilgili yeni bir yasa teklifinin Meclis gündemine geleceği belirtiliyor. Bu teklifin, kayıt dışılıkla mücadelede yeni tedbirler içermesi bekleniyor.

Yeni yasama döneminin önemli başlıklarından biri de iktidarın yeni anayasa çabaları olacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, geçen dönemde yeni anayasa için Meclis’teki siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni anayasa çalışmaları için bu yasama dönemine işaret etmişti. Kurtulmuş, yeni anayasa süreciyle ilgili olarak parti ziyaretlerine 1 Ekim’den itibaren yeniden başlayacak.

Bir önceki yargı paketinden çıkarılan ‘etki ajanlığı’ düzenlemesi, bu yasama döneminde yeni bir yargı paketiyle birlikte Meclis gündemine getirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekim ayının ilk haftasında açıklaması beklenen yargı reformu strateji belgesiyle birlikte, infaz düzenlemeleri ve ‘etki ajanlığı’ gibi kritik konular yeni yargı paketinin parçası olacak. ‘Etki ajanı’ olarak suçlanacak kişilerin, sosyal medya yorumlarıyla ‘Türkiye aleyhinde kara propaganda yapılmasına alan açan’ ve ‘ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozanlar’ olacağı belirtiliyor. Bu düzenlemeye Avrupa Birliği de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Geçen yasama döneminde eğitimcilerin yoğun tepkisine neden olan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, bu dönemde de TBMM’nin önemli gündem maddelerinden biri olacak. Daha önce 22 maddelik birinci bölümü kabul edilen, ancak gelen tepkiler nedeniyle ertelenen kanun teklifinin görüşmelerine yeni dönemde öncelik verileceği ifade ediliyor. Eğitim sendikalarının eleştirdiği bu teklifin, öğretmenlerin iş güvencesini tehdit ettiği ve özlük haklarını zayıflattığı gerekçesiyle karşı çıkılması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Meclis yarın açılıyor yeni dönemde dosya kabarık: İktidar dört koldan yeni yasama yılına hazırlanıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz