1. Haberler
  2. Gündem
  3. Çiftçiler ilaç yerine kullandı, hem maliyeti düşürdü, hem verimi artırdı! Yılda 12 değil 3 kez ilaçlama yetiyor

Çiftçiler ilaç yerine kullandı, hem maliyeti düşürdü, hem verimi artırdı! Yılda 12 değil 3 kez ilaçlama yetiyor

featured
service

Kocadere Mahallesi’nde 50 dönümlük alanda uygulanan bu yöntem, yaprak biti, beyaz sinek, unlu bit, harnup güvesi ve kırmızı örümcek gibi zararlı böcekleri kontrol altında tutmak için faydalı böceklerin kullanılmasını içeriyor. Çiftçiler, ağaç dallarına bırakılan 75 bin Cryptolaemus montrouzieri ve 148 bin 500 Leptomastix dactylopii türü böcek ile zararlılarla mücadele ediyor. Bu sayede, yılda ortalama 12-15 kez yapılan ilaçlamalar 3’e indirildi.

Prof. Dr. Cem Özkan, bu uygulamanın çevre, gıda güvenliği ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu vurguladı. “İlk defa narda bu tür bir uygulama gerçekleştiriyoruz. İlaçlama sıklığını azaltarak hem doğaya hem de çiftçimize katkı sağlıyoruz” dedi.

İsa Çelebi, faydalı böcek yöntemini deneyen çiftçilerden biri olarak uygulamanın olumlu etkilerini deneyimlediğini ifade etti. Uzun yıllardır nar yetiştiriciliği yaptığını belirten Çelebi, “Önceden en az 15 sefer ilaçlama yapıyordum. Şimdi bu sayı 3’e düştü. Faydalı böceklerimiz çok başarılı. Bu yöntemle hem verimim arttı hem de pazar payım genişledi” diye konuştu.

Çiftçiler, bu çevre dostu uygulamanın maliyetlerini düşürdüğünü ve verim artışı sağladığını dile getirirken, Özkan, Türkiye’nin faydalı böcek varlığının zengin olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

yeni-proje-88.jpg

Prof. Dr. Özkan, Türkiye’deki faydalı böceklerin yurt içinde ve dışında üretilebileceğine dikkat çekerek, bu yöntemlerin yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı. “Eğer bu çevre dostu yöntemleri ülkemize kazandırabilirsek, sağlıklı nesiller yetiştirebiliriz. Çiftçimiz daha iyi gelir elde edecek, ihracatçılarımız da ürünlerini daha yüksek fiyatlarla satabilecek” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çiftçiler ilaç yerine kullandı, hem maliyeti düşürdü, hem verimi artırdı! Yılda 12 değil 3 kez ilaçlama yetiyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz