Niğde’nin Bor ve Kemerhisar ilçelerinde bolca yapılan köfte tatlısı geleneği geçmiş yıllara dayanan uzun bir serüveni de günümüze taşıyor. Dededen kalan bir kültür olan köfter yapımını canlandırmak için kolları sıvayan Yazgan çifti, aile işletmelerini devam ettirdiklerini söyledi. Yazgan, “Üzümler belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra yapıyoruz. 1 aylık sezonu var köfter yapımının ve 8 ay kadar da dayanma süreci oluyor” dedi.
Unutulmaya yüz tutmuş bir lezzeti günümüze taşıyan Yazgan çifti şimdilerde gelen taleplere yetişmekte zorlanıyor. Geleneksel üretimde %100 doğal ürün kullandıklarını belirten Yazgan, katkı maddesi bulunmadığı için üretime yetişemediklerini ve taleplerin karşılıksız kaldığını söyledi.
Kendileri gibi birkaç işletmenin daha olduğunu ifade eden Yazgan, geleneği devam ettirmeye çalıştıklarının altını çizdim. Yazgan, “Amacımız hem geleneği sürdürmek hem de insanlara bunu tattırmak, çocuklarına katkısız, doğal yedirilebilecekleri bir tatlı yapmak” sözlerini dile getirdi.
Daha küçük yaşlardan itibaren pekmez ve köfter yapımında görev aldığını belirten Güler Yazgan, köfter yapmanın inceliklerini anlat. Hasat edilen üzümlerden elde edilen şıranın büyük kazanlara eklendikten sonra nişasta ve un ile kaynatıldığını söyleyen Yazgan, kıvam aldıktan sonra içerisine ceviz atıldığını ve sonra güneşte kurumaya bırakıldığını aktardı. Bunun bir gelenek olduğunu dile getiren Güler Yazgan, köfteri de pekmezi de her zaman yaptıklarını dile getirdi. Köfter içine eklenen malzemeye göre kilosu 250 TL ile 300 TL arasında değişen fiyatları satılırken hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük talep görüyor.
Yorumlar kapalı.