1. Haberler
  2. Hayat
  3. Hamilelik meğer kadının beynini küçültüp güçlendiriyormuş! İlk defa bu kadar kapsamlı bilimsel araştırma yapıldı

Hamilelik meğer kadının beynini küçültüp güçlendiriyormuş! İlk defa bu kadar kapsamlı bilimsel araştırma yapıldı

featured
service

Sozcu’de yer alan habere göre, beynin hamilelik sürecinde değişip değişmediğine ilişkin soru işaretleri ise yapılan yeni araştırmayla cevaplanıyor. Araştırma, doğum sonrası depresyon gibi sorunların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir. Çalışmanın denek insanı ise bir sinirbilimci.

Bundan 4 yıl önce, sinirbilimci Liz Chrastil, tüm hamileliğini bir araştırma projesine dönüştürdü. Kocasıyla birlikte tüp bebek yöntemini kullanarak bir aile kurmaya karar verdiklerinde Liz Chrastil, gebeliğe eşlik eden coşkulu hormonlarının beyninin yapısını nasıl değiştirebileceğini görmek için hamilelikten önce, hamilelik süresince ve sonrasında beyninin taranması için gönüllü denek insan oldu.

Bu düşüncesini, o sırada Liz Chrastil’in de çalıştığı Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Santa Barbara kentindeki California Üniversitesi’nde çalışan arkadaşı sinirbilimci Emily Jacobs’a götürdü ve ikili araştırmayı yapmaya karar verdi.

Jacobs ile beraber çalışan araştırmacılar, bir kadının adet döngüsü sırasında beynini daha önceki çalışmalarda taramışlardı. Farklı üniversitelerde yapılan çalışmalar ise hamilelikten önce ve sonra beyni incelemişlerdi.

Ancak hiç kimse bir kadının beynini gebeliğin 40 haftası boyunca bilimsel yöntemlerle izlememişti. Bu süre içinde neler olduğunu öğrenmek, uzmanların doğum sonrası depresyon, epilepsi ve migren gibi bazen hamilelikle birlikte ortaya çıkan durumları önlemelerine yardımcı olabilir.

Denek hamile kalmadan üç hafta önce başlanarak, hamilelik süresince iki haftada bir ve doğumdan sonraki iki yıl boyunca periyodik olarak 26 kez bir MRI cihazına girdi. Değişiklikler oldukça çarpıcıydı. Serebral korteksinde (beyin kabuğu) yer alan hücrelerin oluşturduğu gri madde küçüldü, korteks inceldi ve toplam beyin hacmi azaldı.

Ancak beynin beyaz maddesinin (beyin hücreleri arasında bilgi ileten bağlantılardan oluşur) gücü arttı ki bu daha önce hiç gözlemlenmemiş bir durumdu. Bu değişimler hamilelik hormonlarının, özellikle de östrojenin artışıyla eş zamanlı olarak yaşanıyor ve doğumdan sonra en az iki yıl daha devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hamilelik meğer kadının beynini küçültüp güçlendiriyormuş! İlk defa bu kadar kapsamlı bilimsel araştırma yapıldı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz