1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Büyük banknot dönemi: Tedavüldeki banknotların yüzde 80’i 200 TL!

Büyük banknot dönemi: Tedavüldeki banknotların yüzde 80’i 200 TL!

featured
service

Merkez Bankası’nın raporlarına göre, Eylül 2024 itibarıyla tedavüldeki toplam banknot sayısı yıllık yüzde 24 artışla 5 milyar 280 milyona ulaştı. Bu banknotların yüzde 49.7’si, yani neredeyse yarısı, 200 TL’lik banknotlardan oluşuyor. Sadece iki yıl önce bu oran yüzde 24.3 seviyesindeyken, bugün 200 TL’nin tedavüldeki payının hızla yükseldiği gözlemleniyor. Enflasyonun etkisiyle artan fiyatlar ve TL’nin hızla değer kaybetmesi, 200 TL’yi günlük yaşamda sık kullanılan bir banknot haline getirirken, daha büyük kupürlerin piyasaya sürülmesi beklentisini doğuruyor.

Merkez Bankası verilerine göre, tedavüldeki toplam 656.9 milyar TL’lik banknotun yüzde 79.9’u 200 TL’lik kupürlerden oluşuyor. Bu oran, Eylül 2023’te yüzde 66.4 iken, 2022 yılında yüzde 52.6 seviyesindeydi. Rakamlar, Türkiye’deki ekonomik sıkıntıların ve enflasyonun banknot dağılımını nasıl etkilediğini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Her geçen gün daha fazla 200 TL’nin dolaşıma girmesi, vatandaşların satın alma gücündeki azalmayı ve TL’nin değer kaybını net şekilde yansıtıyor.

Ekonomik uzmanlar, 200 TL’nin yaygınlaşmasının, Türkiye’deki yüksek enflasyonun bir yansıması olduğunu belirtiyor. Günlük ihtiyaçlar için giderek daha büyük kupürlere ihtiyaç duyulması, vatandaşların satın alma gücündeki erozyonu gösteriyor. Uzmanlara göre, daha büyük banknotların piyasaya sürülmesi artık kaçınılmaz hale gelebilir.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, şu an için yeni üst kupür çalışması yapılmadığını belirtse de, mevcut ekonomik şartlar büyük kupürlerin yaygınlaşmasına işaret ediyor. Türkiye’deki enflasyon ve TL’nin değer kaybı sürdükçe, 200 TL gibi büyük kupürlerin günlük hayatta daha yaygın hale gelmesi bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Büyük banknot dönemi: Tedavüldeki banknotların yüzde 80’i 200 TL!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz