1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de en fazla yaşlıların yaşadığı iller belli oldu! Ne İstanbul, ne Ankara, adım başı yaşlılar var: Nedeni ise…

Türkiye’de en fazla yaşlıların yaşadığı iller belli oldu! Ne İstanbul, ne Ankara, adım başı yaşlılar var: Nedeni ise…

featured
service

BAPKA’nın yayımladığı “Kente Dair” rapor dizisinin son çalışmasına göre, Türkiye, dünya genelinde yaşlanan ülkeler arasında 67. sırada. Yaşlı nüfus oranı en yüksek olan il yüzde 20,04 ile Sinop olurken, Balıkesir yüzde 16,89’luk oranla bu sıralamada 6. sırada yer alıyor. Balıkesir’in en dikkat çekici özelliği ise tek başına yaşayan yaşlı birey oranında yüzde 34,4 ile Türkiye’nin ilk sırasında yer alması.

Raporda, Türkiye’de yaşlı nüfusun hızla artmaya devam ettiği vurgulandı. 2018 yılında 7 milyon 186 bin 204 olan yaşlı nüfusun, 2023 yılında 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştığı açıklandı. Bu, son beş yılda yaşlı nüfusta yüzde 21,4 oranında bir artış yaşandığını ortaya koyuyor.

Balıkesir ise bu büyüyen yaşlı nüfusun yoğun olarak bulunduğu illerden biri. Marmara Bölgesi’nde yaşlı nüfus oranında ilk sırada yer alan kent, sosyal ve ekonomik anlamda ciddi sorunlarla karşı karşıya. BAPKA, bu durumun yaşlı nüfusun yaşam koşullarını zorlaştırdığına ve kentteki yaşlıların “kent yoksulları” haline geldiğine dikkat çekiyor.

Türkiye'nin emeklilik haritası belli oldu! En çok o şehirleri tercih ediyorlarmış…

BAPKA’nın raporunda, Türkiye’de yaşlı nüfusun temel sorunlarının başında yoksulluğun geldiği vurgulanıyor. “Yaşlılık bir sorun değil, ancak yoksullaşarak yaşlanmak ciddi bir sorun” ifadeleriyle özetlenen raporda, emekli maaşı ve asgari ücret arasındaki farkın giderek arttığı, artan hayat pahalılığı ile birlikte barınma, beslenme ve sağlık hizmetlerine erişimin yaşlılar için temel sorunlar haline dönüştüğü belirtiliyor.

Ekonomik kriz, pandemi ve doğal afetler gibi olumsuz koşullardan en çok etkilenen gruplardan biri olan yaşlılar, bu süreçte giderek daha fazla yoksullaşıyor. Özellikle Balıkesir’de tek başına yaşayan yaşlıların sayısının yüksek olması, bu sorunu daha da derinleştiriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de en fazla yaşlıların yaşadığı iller belli oldu! Ne İstanbul, ne Ankara, adım başı yaşlılar var: Nedeni ise…
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz