1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tunceli’de Süper Hasat Zamanı: Beyni Fişek Gibi Geliştiriyor, Tüketen Fil Hafızasına Sahip Oluyor

Tunceli’de Süper Hasat Zamanı: Beyni Fişek Gibi Geliştiriyor, Tüketen Fil Hafızasına Sahip Oluyor

featured
service

Tunceli’de yılda yaklaşık 250 ton cevizin yetiştirildiği belirtilirken, hasada başlanan ilçeler arasında Pülümür öne çıkıyor. Ceviz hasadı, burada imece usulüyle gerçekleştiriliyor. Mahmut Ateş, ilçede esnaflık ve tarımla uğraştığını belirterek, “Atıl durumda olan 20 dönüme yakın bir arazide ceviz üretimi yapıyoruz. Bunu kolektif bir şekilde arkadaşlarla beraber gerçekleştiriyoruz,” dedi.

Tunceli’nin Pülümür ilçesinin yanı sıra Nazımiye, Hozat, Ovacık, Pertek ve Çemişgezek ilçelerinde de ceviz hasadına başlandığı belirtilirken, cevizlerin kilosunun ortalama 250 liradan satıldığı kaydedildi.

Kalp Sağlığını Destekler: Ceviz, kalp-sağlıklı gıda kriterlerini karşılayan bir besindir. Düşük sodyum, doymuş ve trans yağ oranları ile birlikte A ve C vitaminleri, demir, kalsiyum, protein ve diyet lifi açısından zengin olup, LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

HASAT SÜRECİ ZORLU GEÇTİ

Ceviz tüketiminin sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Günde bir avuç ceviz yemek, bu kuruyemişin faydalarından yararlanmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, badem gibi diğer kuruyemişlerle bir gece önceden ıslatıp sabahları bu sağlıklı kuruyemişlerle oruç açmak da öneriliyor.

Hafızayı Güçlendirir: Ceviz tüketimi, beyin fonksiyonları ve hafıza üzerinde olumlu etkiler gösterir. Düzenli ceviz tüketimi, iltihapları azaltabilir ve serbest radikalleri uzak tutabilir, bu da Alzheimer hastalığı ve demansa karşı koruma sağlayabilir.

Cevizlerin bulunduğu alanı el birliğiyle oluşturduklarını ifade eden Ateş, hasat sürecinin zahmetli olduğunu dile getirerek, “Cevizlerin toplanması ve kurutulması en az 20 günümüzü alıyor,” şeklinde konuştu. Ülkenin ekonomik durumu nedeniyle insanların alım gücünün düşük olduğunu vurgulayan Ateş, “Buradan para kazanıyor değiliz. Zaten yaptığımız masraf, alacağımız paradan fazla,” ifadelerini kullandı.

Stresi Azaltır: Ceviz, stres ve depresyon seviyelerini iyileştirir. 16 hafta süren bir araştırma, günde iki porsiyon ceviz yemenin zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilediğini göstermektedir.

Murat Ateş ise son 30 yılda ilçede herkesin kapısının önünde ceviz ekmeye başladığını belirtti. Ceviz, bal ile birlikte üretiliyor ve “Yeter ki toprakla bütünleşin, toprak size her şeyi veriyor,” dedi.

Bağırsak Sağlığını İyileştirir: Ceviz, bağırsak sağlığını destekleyebilir. Prebiyotik etkisi sayesinde mide-bağırsak sistemindeki faydalı mikroplar için bir besin kaynağı işlevi görebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tunceli’de Süper Hasat Zamanı: Beyni Fişek Gibi Geliştiriyor, Tüketen Fil Hafızasına Sahip Oluyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz