1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. IMF, Türkiye ekonomisini değerlendirdi: Enflasyonda düşüş bekleniyor

IMF, Türkiye ekonomisini değerlendirdi: Enflasyonda düşüş bekleniyor

featured
service

Açıklamada, vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarına destek olduğu belirtilerek, daha güçlü gelir politikalarına olan bağlılığın ülkenin ekonomik kredibilitesini artırdığı ifade edildi. IMF, Türkiye’nin kademeli politika ayarlamalarının ekonomik dengesizlikleri azalttığını ve güveni yeniden canlandırdığını kaydetti.

Sıkılaşan finansal koşulların iç talep üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekilirken, manşet enflasyonun da bu süreçte düştüğü ifade edildi. Piyasa duyarlılığının, yerli ve yabancı yatırımcıların Türk Lirası (TL) cinsinden varlıklara yönelmesiyle önemli ölçüde iyileştiği bildirildi. Düşük emtia fiyatları, canlı ihracat ve azalan altın ithalatının, hem brüt hem de net rezerv pozisyonunda büyük bir iyileşmeyi destekleyerek cari açığı güçlendirdiği vurgulandı.

IMF, enflasyonla mücadelede önemli aşağı yönlü risklerin bulunduğunu belirtti. Bu riskler arasında beklenenden daha güçlü ücret ve fiyat ataleti, sermaye akışlarının tersine dönmesi, yükselen küresel enerji fiyatları ve tırmanan jeopolitik gerilimler yer aldı. Açıklamada, enflasyonla mücadeleyi desteklemek için mali konsolidasyon önerisi de yapıldı.

Türk yetkililerin, makroekonomik dengesizlikleri ve riskleri azaltmaya yönelik kararlı politika sıkılaştırması için takdir edildiği belirtildi. IMF, enflasyon beklentilerin sabitlenmesi ve makroekonomik istikrarın sağlanması için koordineli mali, parasal ve gelir politikalarının uygulanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için daha fazla sıkılaştırmaya hazır olması gerektiği ifade edildi.

IMF’nin ekonomik tahminlerine göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3, 2025’te yüzde 2,7, 2026’da yüzde 3,2 ve 2029’a kadar kademeli olarak büyümesi bekleniyor. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise bu yıl için yüzde 43, 2025’te yüzde 24, 2026’da yüzde 17,2, 2027’de yüzde 15,3 ve 2028-2029 yıllarında yüzde 15 olarak öngörülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
IMF, Türkiye ekonomisini değerlendirdi: Enflasyonda düşüş bekleniyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz