1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Milyonlarca inşaat ustasına kötü haber! Bu belgeyi almayan artık çalışamayacak

Milyonlarca inşaat ustasına kötü haber! Bu belgeyi almayan artık çalışamayacak

featured
service

İnşaatçılık faaliyetlerinin yeniden düzenlenmesini içeren çalışmalar kapsamında “Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırlandı. Taslak, ilgili kurum ve kuruluşlarla meslek örgütlerine gönderilerek görüşlerine başvuruldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde hazırlanan düzenleme yürürlüğe girdiği taktirde inşaatçılık sektöründe yeni döneme geçiş yapılacak. Bu kapsamda, yapı müteahhidi ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi almak zorunda kalacak ve bu belgeyi almayanlar çalışamayacak. Yapım işlerinde çalışacak ustaların e-Devlet sisteminde Şantiye-M Sistemi”ne kaydolması ve 5 yılda bir kaydını yenilemesi zorunlu olacak. Böylelikle yapı güvenliğinin artması planlanıyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; sektörde özellikle taşıyıcı sistemi ayakta tutan ağır iş kollarında çalışan ustaların belgelendirilmesinni yapı sağlamlığı için önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Tellioğlu, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu ve yapı güvenliğinin büyük önem taşıdığını anımsatarak şöyle konuştu: “Sadece sorumluluğu yükleniciye, müteahhide ve mimara atmakla olmaz. Bir inşaat sürecinin paydaşları var. Proje çizen mühendis, mimar, ruhsat veren belediye, işi yürüten müteahhit, çalışan usta​, malzeme veren betoncu, demir tedarikçisi, hepsi bu sürecin bir parçası. Bu nedenle herkesin konuyla ilgili yeterliliklere sahip olması büyük önem arz ediyor.”

Niteliksiz ustaların yapı kalitesini tehlikeye attığını vurgulayan Tellioğlu, “Demirci, hurda ağırlıklı demiri, esasa uygun demir diye satabilir. Betoncu, dozajı düşük beton kullanabilir. Usta, demiri örerken çirozunu iyi bağlamayabilir, pas payını koymayabilir, projeye uygun davranmayabilir. Tüm bunlar yapı güvenliğini tehlikeye atar” dedi.

insaat-ustalarina-yetki-belgesi-zorunlulugu-2.jpg

“Ustalık belgesi zorunluluğu hem iş sağlığı ve güvenliği ve kazaların önlenmesi hem de yapı kalitesi açısından büyük önem taşıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Milyonlarca inşaat ustasına kötü haber! Bu belgeyi almayan artık çalışamayacak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz