1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakanlık sahtecileri açıkladı: Evinizde zeytinyağı varsa deneyin! Gıda mühendisi püf noktasını açıkladı artık herkes anlayabilir

Bakanlık sahtecileri açıkladı: Evinizde zeytinyağı varsa deneyin! Gıda mühendisi püf noktasını açıkladı artık herkes anlayabilir

featured
service

Tarım ve Orman Bakanlığı, sahte zeytinyağı markalarını ifşa etti! Evinizdeki zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için gıda mühendislerinin önerdiği basit testlerle kontrol edebilirsiniz.

Son dönemde zeytinyağı fiyatlarının artmasıyla sahte zeytinyağı üretimi de hız kazandı. Vatandaşlar, kaliteli zeytinyağı almakta zorlanırken, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan ifşa listesi şok etkisi yarattı. Listede yer alan markalar, ‘naturel zeytinyağı’ adı altında karışımlı ürünler satıyor ve halk sağlığını tehdit ediyor. Peki, evinizdeki zeytinyağının sahte olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Gıda mühendislerinin verdiği püf noktalar sayesinde sahte ürünleri kolayca tespit edebilirsiniz.

1. Dondurucu Testi: Zeytinyağını bir bardağa koyun ve -6 derece civarındaki bir dondurucuya yerleştirin. Yarım saat bekledikten sonra yağın donma durumuna bakın. Gerçek zeytinyağı tamamen donar ve kristalleşir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa, yağınızın sahte olma ihtimali yüksektir.

2. Su Testi: Bir bardak ılık suya az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı, baloncuklar çıkararak suyun yüzeyine çıkar ve karışmaz. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkarmadan su yüzeyine çıkar ve bir süre sonra suya karışır.

3. Tat ve Koku Testi: Zeytinyağının boğazda hafif yanma hissi oluşturması, gerçek olduğunu gösterir. Ayrıca, yoğun bir zeytin kokusu da kaliteli bir zeytinyağının işaretidir. Eğer boyaya benzer bir koku alıyorsanız, bu zeytinyağınızın sahteliğine ve oksitlenmiş olduğuna işaret eder.

yeni-proje-21-001.jpg

Zeytinyağı sarıdan yeşile farklı tonlarda olabilir, ancak bu renk farkı kalitenin bir göstergesi değildir. Zeytinyağı tadımında genellikle koyu renkli bardaklar kullanılır. Bu yüzden zeytinyağı alırken rengine bakmadan, koyu renkli şişelerde satılan ürünleri tercih etmeniz daha güvenli olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakanlık sahtecileri açıkladı: Evinizde zeytinyağı varsa deneyin! Gıda mühendisi püf noktasını açıkladı artık herkes anlayabilir
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz