Gıda, tıp, kozmetik, yeğen ve boya sanayinde kullanılan ve içerisinde A, D, C ve E vitaminleri bulunduran zengin içeriğe sahip kapari bitkisinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 2000 farklı kapari genotipi toplandı. Uzmanların sürdürmüş olduğu 15 yıllık çalışmanın neticesinde ıslah edilen bu çeşit Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce “Diyar 2017” ismiyle tescillenerek Bakanlığın “Milli Çeşit Listesi”ne eklendi.
AA muhabirini açıklamalarda bulunan Merkez Müdürü Mehdi Sümerli, TAGEM’e bağlı merkezlerinin büyük bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirterek Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasına destek olacağını vurguladı. Çiftçilerin gelirinin arttırılması ve sorunların çözümü için 62 yıldır çalışmaların yürütüldüğünü belirten Sürmeli, merkezde 11 farklı ürün grubunda 55 çeşit ürünün tescillendiğini söyledi. Bu bitkiler içerisinde tıbbi aromatik ve boya bitkileri olarak 3 çeşidin yer aldığı da belirtildi. Kapari bitkisi üzerinde çalışmaların yoğunlaştırılmadığını dile getiren Sürmeli, bu nedenle literatürde de az bilgi olduğunu ifade etti. Sürmeli şimdiye kadar tescilli bir çeşidi rastlanılmadığının altını çizdi.
Türkiye’de kapari meyvesinin bir ilk olduğunu ifade eden Sürmeli, üretilen çeşidin Türkiye’de tek tescilli çeşit olduğunu aktardı. Bu durumun çalışma arkadaşlarının Yaklaşık 15 yılını aldığını ifade eden Sürmeli, son yıllarda popülerliği artan kapari bitkisinde çalışma yapmanın da zor olduğunu aktardı. Sürmeli, “Zoru başardık. Türkiye’de tescilli tek kapari çeşidine sahip merkeziz. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Fide ve bilgi konusunda bir talep olursa hem çiftçilerimize hem de üreticilerimize yardımcı olmaya hazırız.”
Çalı türü, dikenli ve çok yıllık bir bitki olarak görülen kaparinin yaklaşık 200 seneye yaşayabildiğini belirten Sürmeli, köklerin 40-45 metre değerine inebildiğini aktardı. Bölgede özellikle yaz mevsiminde bütün otların kurumasına rağmen kaparinin yeşil kalabildiğine dikkat çeken Sürmeli kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğunu vurguladı. Gıda sektöründe kullanılan kaparinin daha çok turşu olarak tüketildiğini belirten Sürmeli kutulanarak salata ve pizzalara kullanıldığını aktardı. Kapari aynı zamanda erozyona karşı da destek sağlıyor.
Antienflamatuar: Enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olabilir.
Yorumlar kapalı.