Türkiye’de son yıllarda artan çete varlığı ve sokak ortasında yaşanan kanlı hesaplaşmaları gün aşırı yaşanırken buna son dönemlerde şiddet olayları da eklendi. Narin Güran, Sıla bebekle başlayan kadın ve çocuğa yönelik şiddet Fatih’teki Sur cinayetleriyle belirginleşti. Ardından Başakşehir’de eline bıçak alan bir kişi sokakta önüne gelene saldırdı. Bir gün sonra Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bir kişi polisi bıçakladı. 24 saat geçmeden Konya’da yardım çağrısına giden polis bıçaklandı. Olaylarda saldırıyı gerçekleştirenlerin ortak noktasının suç makineleri olması toplumdaki tedirginliği daha da artırdı.
Metropoll Araştırma’nın anketi ise vahim tabloyu gösterdi. Eylül anketine göre vatandaşın yüzde 58.5’i ‘Türkiye güvenli bir ülke değil’ derken ‘Güvenli’ diyenlerin oranı yüzde 39.1’de kaldı. Geçen yıl yüzde 42,2 olan verideki artış siyasi parti bazında daha yüksel ölçüldü. AK Parti seçmeninde ‘Güvendeyiz’ diyenler yüzde 83’iken bu yıl yüzde 61’e düştü. MHP’de oran yüzde 85’ten 60.6’ya geriledi. Muhalefette ise ‘Güvendeyiz diyenler’ daha az. 2023’te güvendeyiz diyen CHP’liler yüzde 36.8 iken bu yıl yüzde 17.7’ye, İYİ Parti’de 25.7’den 14’e ve DEM Parti seçmeninde yüzde 24.1’den 19.8’e geriledi. S/7
Kadına yönelik şiddeti yine kadınlar sokaklarda protesto etti. Eskişehir’de bir araya gelen grup, artan kadın cinayetlerine karşı yürüyüş yaptı. Kalabalık adına konuşma yapan Sude Aydın ‘Cinayetlerden faillere cesaret verenler ve yasaları etkin uygulamayanlar sorumludur’ dedi. Yine Ankara, Kütahya ve Samsun’da da kadınlar yürüyüşler düzenledi. Yasaların etkin şekilde uygulanmasını talep eden kadınlar, cezaların da artırılmasını istedi. Şiddetin kaynağına inerek çözüm üretmenin toplumda bütün kesimlerin sorumluluğu olduğunu belirtti.
Polise yönelik, kadına ve çocuklara yönelik saldırlar ile çetelerin sokakta çatışması Türkiye’deki güvenlik problemini gün yüzüne çıkardı. Son yapılan araştırmalar ise vatandaşın yaşananlardan dolayı kendini güvende hissetmediğini gösterdi. Metropoll Araştırma’nın anketine göre, halkın yüzde 58,5’i güvenli bir ortamda yaşamadığını düşünüyor.
Kadınlara yönelik artan şiddet olayları ve organize suç çetelerinin faaliyetleri, toplumda güvenlik endişelerini daha da körüklediği araştırmalara yansıdı. Son zamanlarda Türkiye’de artan kadınlara yönelik şiddet olayları, suç kaydı bulunan çete üyelerinin sokaklarda serbestçe dolaşması ve polis memurlarına yönelik saldırılar, toplumda güvenlik kaygılarını artırmış durumda. Metropoll Araştırma’nın sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, bu duruma dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Sencar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Seçmenlerin yarısından fazlası Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığını düşünüyor” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı.