1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. CHP Genel Başkanı Özel, partisinin Eğitim Zirvesi’nde konuştu Açıklaması

CHP Genel Başkanı Özel, partisinin Eğitim Zirvesi’nde konuştu Açıklaması

featured
service

Özel, Ankara’nın Elmadağ ilçesine bağlı Hasanoğlan beldesinde partisince düzenlenen Eğitim Zirvesi’ndeki konuşmasında, halkın büyük kesiminin eğitim sisteminden memnun olmadığını, tüm anketlerin de bunu gösterdiğini belirtti.

Özel, “Türkiye’de eğitim, üzerinde bir mutabakatın olmadığı, kurulamadığı ve halk arasındaki deyimle yazboz tahtasına döndüğü için bu günlere sürüklendiğimiz bir noktada.” ifadesini kullandı.

Eğitimde ticarileşmenin yozlaşmaya yol açtığını dile getiren Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir mesele ne kadar ticarileşirse, eğitimde kurumla veli arasına, öğretmenle öğrenci arasına paranın olduğu bir şeyler girerse orası yozlaşıyor, bozuluyor ve savruluyor. Belki Türkiye’de eğitimin özelleşmesi kolay kolay geri dönülemeyecek bir noktaya geldi. Ama buna bir yerde dur demek lazım. Çok net söylüyorum, maliyeti ne olursa olsun, bunun artısını eksisini hesaplayıp artık bu özelleşmeyi, bu paralı eğitimi, bu parası olmayanı hayata kapatamayacağı kadar büyük bir farkla geriden başlatan sistemi komple değiştirmek gerekiyor. Hemen olmayacak. Ama şundan emin olun, bizim iktidarımızda geldiğimiz günden sonra eğitim asla bir gün öncesine göre daha ticari olmayacak. Her gün bu ticari eğitimden adım adım kamusal, eşit, kaliteli ve ayrımsız bir eğitim politikasına, öğretim düzeyine dönmek durumundayız. Bu şu demek değil, bir günde özel okulları kamulaştıramazsınız. Ama günü geldiğinde paranın çocuğun aldığı eğitimin üzerinde etki yapmadığı, standart ve kaliteli eğitime herkesin ulaşabildiği bir sistemi mutlaka kurmamız gerekiyor.”

“Bütçeden eğitime ayrılan pay yüzde 40 azaldı”

Özgür Özel, CHP iktidarında her gencin en üst düzeyde bir yabancı dil bilmesi ve teknoloji okuryazarlığı konusunda dünya ile rekabet edebilecek bir düzeye kavuşmasını olmazsa olmaz bir hedef olarak önlerine koyduklarını belirtirken, okullardaki beslenme ve temizlik sorununa değindi.

CHP Genel Başkanı Özel, şunları söyledi:

“Bir genelgeyle il eğitim sekreterlerimize dedik ki ‘Çocuk mahremiyetine saygı, video falan çekmeden, patırtı, gürültü olmadan okullara gidin, ihtiyacı tespit edin ve en yakın belediyeyi harekete geçirin.’ Bütün Türkiye’de çok az okul gerçekten ihtiyaç duymuyordu, geri kalan hepsinin ihtiyacı vardı. Tamamı malzeme istedi. Neredeyse dörtte üçü erişilen okulların ‘Aman bu okulu temizleyin.’ dediler. ‘Çok büyük hizmet olur.’ dediler. Biz iletişimini yapmadık. Ama maalesef öğrenilince, duyulunca, haber olunca, keşke bir kere olsun temizleyebilseydik o haberler çıkana kadar. Bakın ‘Biz temizliyoruz.’ demedik. Onlar ‘Sakın ha temizletmeyin.’ dediler. ‘Bu işi devlet yapamıyor, belediyeler yapıyor dedirtmeyelim.’ dediler. ‘Ankara’da Mansur Yavaş olmasaydı okulları pislik götürüyordu.’ denmesin. ‘CHP’li belediyeye iyi ki oy vermişim, yoksa bu tuvaletler bu haliyle kalacaktı.’ denmesin diye engel olmaya çalıştılar.”

Bütçeden eğitime ayrılan payın yetersiz olduğunu ve giderek düştüğünü belirten Özel, “2016 bütçesi de yetersizdi. Yüzde 13,8’iydi bütçenin, milli eğitime ayrılan pay. Bu sene yüzde 9,8. Her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Dünya üzerinde bir ülke yoktur ki milli eğitime ayırdığı para 5-6 yıl içinde bütçe üzerinden yüzde 40 azaltmaya gitsin. Bu gerçekten kabul edilebilir bir yaklaşım değil.” ifadelerini kullandı.

“65 sene sonra atanabiliyor”

Özel, Türkiye’de atanamayan öğretmen değil, atanmayan öğretmen sorunu bulunduğunu, bugün 1 milyon öğretmenin atanmadığını söyledi.

“Son çıkan kanunla dünya siyaset tarihinin en büyük siyasi kapkaç vakasıyla karşı karşıyayız. Bir milyon öğretmenin yasa çıkarmak yoluyla diplomasına kapkaç yaptılar.” diyen Özel, şunları kaydetti:

“1 milyon öğretmen var, okumuş, çalışmış, girmiş, okulu bitirmiş, diplomayı almış, diyor ki ‘ ‘Senin diploman geçmez. Ben içinizden 20 binini seçeceğim. Bunları 2 yıl daha okutacağım. Okurken de izleyeceğim. Tutumunu takip edeceğim. Elediğimi eleyeceğim, kalanları atayacağım.’ Kendi yaptıkları hesaba göre, bakanın biri diyor ki, bundan sonra her yıl emekli olan kadar öğretmen alacağız. O rakam 20 bindi, Milli Eğitim Bakanı da teyit etti. Bu hesaba göre öğretmen yetiştiren tüm bölümleri kapatsan, bugünkü öğretmenlerin sonuncusu 65 sene sonra atanabiliyor. 65 yıl sürüyor dedikleri iş.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP Genel Başkanı Özel, partisinin Eğitim Zirvesi’nde konuştu Açıklaması
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz