1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emekliler, Dul ve Yetim Maaşı Alanlar Dikkat: O Ödemeler Kesilecek Mi?

Emekliler, Dul ve Yetim Maaşı Alanlar Dikkat: O Ödemeler Kesilecek Mi?

featured
service

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişiler, hem iki ayrı maaş hem de iki tazminat alma hakkına sahip olabiliyor. Ancak bu hakkı elde edebilmek için son çalıştıkları iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmaları gerekiyor. Çift tazminat alabilmeye ilişkin düzenlemeler ise şu şekilde öne çıkıyor:

Ülkemizde emekli maaşı ödenen 16 milyon dosya bulunuyor. Bu dosyaların bir kısmı dul ve yetim maaşlarına yönelik olsa da, emekli olan kişi sayısı dünya genelinde 100’den fazla ülkenin nüfusunu aşan bir rakama ulaşmış durumda. Genç yaşta emekli olanların sayısı da oldukça fazla. Özellikle EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, milyonlarca sigortalı kişi 40’lı veya 50’li yaşlarının başında emekli oldu.

Genç yaşta emekli olmalarına rağmen çalışma hayatına ara vermeyen kişiler, ya bir işte çalışıyor ya da kendi işlerini kurarak Bağ-Kur üzerinden faaliyet göstermeye devam ediyor.

Emekli çalışanların özlük hakları, diğer çalışanlarla aynı seviyede. Yani izinler, tazminatlar ve diğer haklar eşit şekilde hesaplanıyor. Emekli bir çalışan, 1 yılın dolmasının ardından işten çıkarıldığında, yasal çerçevede tanımlanan ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaşı üzerinden alabiliyor.

Ayrıca, izin günleri de kıdemlerine göre belirleniyor. 50 yaşından büyük olan çalışanlar için kıdemlerine bakılmaksızın en az 20 gün izin verilmesi gerekiyor. Emekli olduktan sonra, çalıştıkları iş yerinde istedikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatlarını alabiliyorlar.

Emekli olurken kendi isteğiyle ayrılan kişiler, kıdem tazminatını alabiliyor. Ancak, çalışmaya başladıktan sonra kendi isteğiyle istifa eden emekliler, tazminat haklarından yararlanamıyor. Bu durumda dikkat edilmesi gereken hususlardan biri, emekli olduktan sonra tazminat alarak aynı iş yerinde devam edenlerin, kıdemlerinin sıfırlandığı ve yeniden bir yıl beklemeleri gerektiğidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emekliler, Dul ve Yetim Maaşı Alanlar Dikkat: O Ödemeler Kesilecek Mi?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz