1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler: Çifte maaş imkanı geliyor

Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler: Çifte maaş imkanı geliyor

featured
service

Gündeme gelecek olan yeni düzenleme, mevcut emeklilik sistemi üzerindeki en büyük değişikliklerden birini prim günlerinin etkisinin artırılması ile yapacak. Buna göre, prim günleri ve çalışma süresi, emekli maaşlarının hesaplanmasında daha belirleyici olacak.

Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre, Meclis’e sunulacak olan yeni emeklilik paketi, üç aşamalı maaş bağlama sistemi ve emeklilik şartlarında yenilikler öngörüyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, emekliler, prim günlerine göre daha yüksek maaş almanın yanı sıra, ikinci bir emekli maaşı alma fırsatına sahip olacaklar. Bu kapsamda, çalışma hayatına devam eden emeklilerin, mevcut maaşlarının yanında tamamlayıcı bir maaş alabilmesi mümkün hale gelecek.

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde planlanan bu düzenleme, yıl içinde Meclis gündemine taşınacak. Paketin en dikkat çekici yönlerinden biri, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) devreye girecek olması. TES, çalışanları emeklilik yerine daha uzun süre çalışmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Daha fazla prim günü olanların daha yüksek maaş alacağı bir yapı kurulacak ve prim ödemeleri üzerinden işveren ve devlet katkısı sağlanacak. Bu sistem, yalnızca aktif çalışanları değil, emeklilik sonrası yeniden çalışma hayatına dönen bireyleri de kapsayacak.

Yeni düzenleme, kök maaş ve taban maaş arasındaki farkın kaldırılması ile daha adil bir emeklilik sistemini hedefliyor. Mevcut sistemde farklı emeklilik dönemlerine göre belirlenen maaş farkları, yeni düzenlemeyle ortadan kalkacak. Uzun süre çalışan ve daha fazla prim ödeyenler, emekli maaşlarında daha yüksek artışlar görecek. Bu düzenleme, emekli aylıklarını artırmak isteyenleri daha uzun süre çalışmaya teşvik edecek.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, çalışanların birikimlerine işverenlerin ve devletin katkı yapmasını sağlayacak. Emeklilerin de bu sistemden yararlanarak ikinci bir maaş alabilmesi mümkün olacak. Çalışanların birikimlerine yönelik işveren ve devlet katkıları, emeklilik maaşlarının artışında etkili olacak ve emeklilik döneminde daha yüksek bir gelir imkânı sunacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler: Çifte maaş imkanı geliyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz