1. Haberler
  2. Gündem
  3. Son 16 yılın en kötüsü: Batı Anadolu’da su krizi

Son 16 yılın en kötüsü: Batı Anadolu’da su krizi

featured
service

Diğer barajlarda da durum benzer bir tablo çiziyor: Balçova Barajı yüzde 14.86, Gördes Barajı yüzde 2.89, Ürkmez Barajı yüzde 9.79, Güzelhisar Barajı yüzde 66.66 ve Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı yüzde 9.79 seviyelerinde.

Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, barajlardaki bu kritik seviyelerin ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirterek, su kesintilerinin gündeme gelebileceğini ifade etti. Yaşar, “ “Yüzde 15 seviyesi İzmir için çok düşük ve korkmalıyız. Su kesintileri yapılabilir, normaldir ama bunu siyasileştirmemeliyiz. Biz suyumuzun yüzde 30’u gibi bir kısmını Tahtalı Barajından sağlıyoruz; yani ciddi bir kısım” ifadelerine yer verdi.

Yaşar, İzmir’in su kullanımında büyük yanlışlar olduğunu ileri sürdü. İzmir’de suyun yüksek maliyetli olmasının en büyük sebebinin yeraltı sularının kullanılması olduğunu belirtti.

2020’de barajların dolu olmasına rağmen yeraltı sularının kullanılmasının büyük bir hata olduğunu söyleyen Yaşar, şunları söyledi:

“Bizim yaptığımız çok büyük yanlışlar var; yani İzmir’de su kullanımı gerçekten bilim dışı. 2020’de bütün barajlar doluyken; ‘barajlardan çekin şu suyu. Bırakın kuyuları, yer altı sularını’ dedik; ama yüzde 60 gibi bir su, yüzde 55 gibi bir su yer altından çekildi, şuanda da çekiliyor. Yer altından, daha derinden su almak demek; daha çok enerji demektir, daha çok ağır metal demektir, daha çok para demektir. İzmir’in şuanda Türkiye’de suyu en pahalı kullanan il olma nedeni de budur. Barajlar doluyken, barajdan çekilmelidir su; ama bunu yapmadı belediye. Bugün dünyada baktığınız zaman, gelişmiş ülkelerde yeraltı sularını kullanamazsınız. Cezaları çok ağırdır. İzmir’de, mart ayından sonra belki yüzde 35 olmasa bile ben yüzde 30’lara geçeceğine, bu sayede yazı rahat geçireceğimizi düşünüyorum. Nüfusumuz çok fazla artmaya başladı. Bir sonraki kurak dönemi biz çıkartamayabiliriz”

Su kıtlığı tehlikesinin yalnızca İzmir ile sınırlı olmadığını belirten Yaşar, Batı Anadolu’nun tamamında benzer bir tehdidin var olduğuna dikkat çekti. Aydın, Denizli, Muğla ve İstanbul gibi illerin de su kaynakları açısından büyük risk taşıdığını ifade etti.

2020 sonrası başlayan La Nina etkisinin kuraklık getirdiğini belirten Yaşar, bu yıl yaşanan Süper El Nino’nun ise geçici bir rahatlama sağladığını, ancak bu etkinin kısa sürede La Nina’ya geri döneceğini ve yağışların yeniden azalacağını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Son 16 yılın en kötüsü: Batı Anadolu’da su krizi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz