1. Haberler
  2. Gündem
  3. Balon Balığının Zehrine Dikkat! Kış Aylarında Daha da Artıyor

Balon Balığının Zehrine Dikkat! Kış Aylarında Daha da Artıyor

featured
service

Çalışmanın sonuçları, balon balıklarının fiziksel saldırılarının çoğunlukla yaz aylarında meydana gelirken, zehirlenme olaylarının kış aylarında arttığını göstermektedir. ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Köşker, balon balıklarının dokularında bulunan tetrodotoksin (TTX) adlı nörotoksinin, insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti. Köşker, zehir oranının sonbahar ve kış aylarında en yüksek seviyelere ulaştığını vurguladı.

Doğu Akdeniz’de balon balığı kaynaklı en fazla zehirlenme vakalarının Türkiye, Suriye ve Lübnan’da görüldüğünü ifade eden Köşker, “TTX, dünyanın en güçlü denizel zehirlerinden biridir. Son 20 yılda Doğu Akdeniz ülkelerinde 200’e yakın zehirlenme yaşandı, bunlardan 27’si ölümle sonuçlandı. Ülkemizde de ciddi zehirlenme vakaları görüldü. Akdeniz’deki balon balığı toksin seviyeleri üzerine yaptığımız araştırmalarda, bu balıkların sonbahar ve kış aylarında daha yüksek TTX seviyelerine sahip olduğunu gözlemledik. Bu durumun, Akdeniz ekosistemine özgü bir fenomen olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu aylarda daha dikkatli olunması gerekiyor” dedi.

Doç. Dr. Köşker, son beş yılda zehirlenme vakalarının artış gösterdiğini belirterek, “Yaptığımız araştırmaya göre, 2019 yılından itibaren zehirlenme olaylarında artış yaşandı. Son 20 yılda görülen 27 ölüm vakasının 17’si son beş yılda meydana geldi. Kış mevsiminde 87 zehirlenme ve 7 ölüm, sonbahar mevsiminde ise 15 zehirlenme ve 7 ölüm yaşandı. Yaz aylarında yalnızca 4 zehirlenme ve 1 ölüm vakası rapor edildi. İlkbaharda ise 14 zehirlenme ve 2 ölüm bildirildi. Bu veriler, balon balıklarının en tehlikeli döneminin sonbahar ve kış ayları olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Zehirlenme vakalarının çoğunun, amatör balıkçıların bilinçsizce balon balığı tüketiminden kaynaklandığını belirten Köşker, bu konuda farkındalık artırılması gerektiğini vurguladı. Köşker, “Kamu spotları ve yasal düzenlemelerin artırılması önemlidir. Mevcut amatör balıkçılığı düzenleyen yeni tebliğde balon balığına dair bir ibare bulunmamaktadır. Balon balıklarının amatör balıkçılıkla avlanmasının kesin olarak yasaklanması gerekmektedir. Balon balıkları zehirlidir, bu nedenle tüketilmemelidir” dedi.

Kaynak: DHA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Balon Balığının Zehrine Dikkat! Kış Aylarında Daha da Artıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz