1. Haberler
  2. Gündem
  3. İzmir’de beş kişinin hayatını kaybettiği patlamanın nedeni belli oldu

İzmir’de beş kişinin hayatını kaybettiği patlamanın nedeni belli oldu

featured
service

GAZ SIZINTISI YIKIMA NEDEN OLDU

Elektrik mühendisi, iş güvenliği uzmanı, yüksek makine mühendisi, yangın uzmanı ve kimya mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora göre, patlamanın kaynağı LPG tüpündeki gaz kaçağıydı. Raporda, tüpte meydana gelen sızıntının birikerek patlamaya neden olduğu, oluşan alev topunun lokantanın diğer bölümlerine yayıldığı ve ani basınç etkisiyle yıkıma sebep olduğu belirtildi. Patlamanın etkisiyle oluşan hasarın geniş bir alana yayıldığı da ifade edildi.

İŞ YERİNDE GAZ UYARI CİHAZI YOKTU

Raporda, lokantada LPG kaçağını tespit eden ve sesli uyarı veren bir gaz dedektörünün bulunmadığı vurgulandı. İş yerinin LPG tüplerinin bina içinde nasıl depolanacağına ilişkin kurallara uymadığı belirtilerek, sanayi tipi mutfaklarda gaz kaçağını algılayıp uyaran cihazların bulundurulmasının zorunlu olduğuna dikkat çekildi. Raporda ayrıca, bodrum katlarında LPG tüplerinin bulundurulmasının yasak olduğu, ancak lokantanın bu kurala da uymadığı tespit edildi.

“TEDBİRSİZ BİR ŞEKİLDE TÜP TAKILDI”

Patlamadan bir gün önce tüpü değiştiren şüpheli M.K.’nin tüpü tedbirsiz, dikkatsiz ve hızlı bir şekilde taktığı belirtildi. M.K.’nin tüp değiştirme eğitimi aldığına dair herhangi bir belgesinin bulunmadığı da raporda yer aldı. Bilirkişi incelemesine göre, LPG tüpü üzerinde yapılan testlerde, vanadan köpüklerin baloncuklar halinde çıktığı ve gaz kaçağı olduğu gözlemlendi. Gaz dedektörüyle yapılan kontrollerde de kaçağın tespit edildiği aktarıldı. M.K.’nin tüpü düzgün takmaması ve uygun güvenlik önlemlerini almaması nedeniyle olayın meydana gelmesinde doğrudan etkili olduğu belirtildi.

GAZ YERDE BİRİKİP KIVILCIMLA PATLADI

Rapor, LPG’nin havadan ağır olması nedeniyle yere çöktüğünü, buzdolabının elektrik aksamından çıkan kıvılcımın yangını tetiklediğini ortaya koydu. İş yerinin havasız bırakıldığı, yeterli havalandırmanın sağlanmadığı ve elektrik aksamının LPG kullanılan bir ortama uygun olmadığı tespit edildi. Bu sebeple patlamanın gerçekleştiği ifade edildi. Ayrıca iş yeri sahibi G.K.’nin gerekli güvenlik önlemlerini almamış olması nedeniyle olayda doğrudan etkili olduğu sonucuna varıldı.

NE OLMUŞTU?

30 Haziran’da Torbalı’nın Barış Manço Caddesi’ndeki bir lokantada yaşanan şiddetli patlamada 5 kişi hayatını kaybederken, 63 kişi yaralanmıştı. Patlamanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, iş yeri sahibi G.K. ve tüpü değiştiren M.K. tutuklanmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İzmir’de beş kişinin hayatını kaybettiği patlamanın nedeni belli oldu
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz