Yeni uygulama, kira sözleşmeleri ile ilgili uyuşmazlıkların çözümüne yönelik vatandaş talepleri doğrultusunda hayata geçirildi. Şimşek, uygulamanın, işlemlerin güvenli bir şekilde yapılmasına olanak tanıyacağını vurguladı.
Kira sözleşmeleri, “Kira Sözleşmesi İşlemleri” başlığı altında e-Devlet üzerinden iki aşamalı bir sistemle sunulacak. İlk aşamada, taşınmaz sahibi gerçek kişiler, e-Devlet Kapısı üzerinden sözleşmeleri hazırlayabilecek. Kiracılar ise bu sözleşmeleri e-Devlet üzerinden onaylayacak.
Yıl sonuna kadar devreye girecek ikinci aşama ile emlak danışmanları ve yetkilendirilmiş kişiler de sözleşme hazırlayıp, hem taşınmaz sahibi hem de kiracı için onaya sunabilecek.
Uygulamanın getireceği bir diğer yenilik ise, kira sözleşmelerinin zaman damgalı “barkodlu belge” olarak oluşturulması olacak. Bu sayede, belgelerin doğrulama işlemleri de yapılabilecek. Böylece hem kiracılar hem de kiraya verenler, işlemlerinin güvenli bir şekilde kaydedildiğinden emin olabilecekler.
Yeni düzenleme ile birlikte, kira sözleşmesinin geçersiz sayılabileceği durumlar da netleşti. Sözleşme; kanuna, ahlaka veya kamu düzenine aykırıysa, taraflardan birinin ehliyetsiz olması durumunda, zorla veya tehditle imzalanmışsa veya yazılı şekil şartlarına uymuyorsa geçersiz kabul edilecek. Ayrıca, kiralanan mülkün kullanımının yasalara aykırı olması da sözleşmeyi geçersiz kılacak.
Yorumlar kapalı.