1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Son aylardaki düşüş eğilimi sona erdi: Koridor tıkandı dünyada gıda fiyatları arttı

Son aylardaki düşüş eğilimi sona erdi: Koridor tıkandı dünyada gıda fiyatları arttı

featured
service

Yiyecek maliyetleri, temmuz ayında Karadeniz Hububat Antreyi’nun sona ermesi ve pirinç üzerindeki yeni ticari kısıtlamalarının etkisini çoğalırken buna Nebatsal Yağ Maliyet Endeksi’nin 7 aylık düşüşün ardından temmuz ayında yükselmesi katkı sağladı.Nebatsal Yağ Maliyet Endeksi temmuzda aylık yüzde 12,1 çoğalarak 129,8 puan oldu. Temmuz ayındaki bu besbelli çoğalış, ayçiçeği, hurma, soya ve kolza yağlarındaki yüksek dünya kotasyonlarından kaynaklandı. Ayçiçek yağı maliyetleri, Rusya’nın Karadeniz Hububat Teşebbüsü’ni sona erdirme kararının ardından bölgeden ihraç edilebilir arza ait meçhullükler sebebiyle aylık bazda yüzde 15’in üzerinde çoğalış gösterdi.

Hububat Maliyet Endeksi temmuzda bir evvelki aya mukayeseyle yüzde 0,5 düşerek 125,9 puan olurken, geçen senenin aynı yarıyılına mukayeseyle de yüzde 14,5 eksildi. Bununla beraber beynelmilel buğday maliyetlerinin 9 aylık düşüş meyli, Karadeniz Hububat Antreyi’nun bitmesi kararıyla beraber temmuzda yüzde 1,6 çoğalarak sona erdi. Kanada ve ABD’de devam eden kurak şartlar da buğday maliyetleri üzerindeki baskıyı artırdı.

Avrupa Birliği AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Türkiye ve Birleşmiş Milletlerin BM Karadeniz Hububat Uyuşması’nı sürdürmek için desteklemeye devam edeceklerini açıkladı Twitter’dan açıklama yapan Borrell, “Rusya yiyeceği silah olarak kullanmayı vazgeçmeli. Rusya’yı Karadeniz Hububat Uyuşması’na dönmeye ikna etmek zorundayız’’ ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Son aylardaki düşüş eğilimi sona erdi: Koridor tıkandı dünyada gıda fiyatları arttı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz