1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ev arayanlar dikkat: Bu hataya sakın düşmeyin! Emlak simsarları iş başında, böyle dolandırıyorlar

Ev arayanlar dikkat: Bu hataya sakın düşmeyin! Emlak simsarları iş başında, böyle dolandırıyorlar

featured
service

Okulların açılmasıyla kiralık daireler için de hareketlilik yaşanırken, piyasadaki bu artış eğilimi sahte ilan sorununu yeniden gündeme getirdi. Emlak piyasasındaki spekülasyonları gidermek ve sahteciliğin önüne geçmek için 15 Eylül 2024 tarihinden itibaren uygulanan ‘doğrulanmış ilan’ sistemine rağmen, boş durmayan simsarlar, sahte ilanlara yatırılan kapora ücretlerini cebine indirmeye devam ediyorlar. Vurgunculuk ise genelde ucuz görünen ilanlar üzerinden yürütülüyor.

Haber Global’den Sibel Gülersöyler’in haberine göre, Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, tüketicilerin sahte ilanlar konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtirken, son günlerde simsarların boş durmadığına dikkat çekti. Yaşanan soruna karşı, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyeceğini dile getiren Gamze Özlü, şunları söyledi:

“Emlak fiyatlarındaki şişmenin bir nedeni de sahte ilanlar. Sahte ilanlar üzerinden tüketicilere tuzak kurulurken, kapora hırsızlığı yapılıyor. Maalesef sahte dolandırıcılar internette kol geziyor. Emlak alacak veya kiralayacak kişiler, görmedikleri yerler için kopara yatırmamalı.”

Gayrimenkul fiyatları ve piyasadaki hareketlilik sonrası sahte ilanların arttığına dikkat çeken Avukat Elvan Kakıcı Şimşek ise, “Gerçekte olmayan konuta dair bilgilerin yer aldığı ilanlar üzerinden kapora vurgunculuğu yapılıyor. Bu tuzağa en çok ucuza ev kiralamak isteyenler düşüyor. Dolandırıcılar, kapora ödendikten sonra ilanı kaldırıp, telefon hattını iptal ediyor. Birçok vatandaş, hakkını savcılık ya da tüketici hakları derneklerine başvurarak arıyor” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların dolandırıcılardan korunmak için dikkat etmesi gerekenleri de sıralayan Av. Elvan Kakıcı Şimşek, “Vatandaşların, gerek satılık gerekse kiralık olsun mutlaka taşınmazları yerinde görmelerini tavsiye ediyoruz. Bazı ilan örneklerine baktığımızda bunların sahada karşılığı net bir şekilde görünmüyor. Bunu yapan işletmelerin hepsi yetki belgesi almış işletmeler değil. Tüketicilerin yetki belgeli emlak işletmelerini tercih etmelerini, bu işletmelerden hizmet aldıklarında sıkıntı yaşıyorlarsa mutlaka Ticaret Bakanlığı’nın sistemi üzerinden şikayet etmeleri gerekiyor” dedi.

Öte yandan 2024 yılı için konut satış sayısının en fazla olduğu iller ise sırasıyla; İstanbul 13 bin 25, Ankara 6 bin 866, İzmir 4 bin 361 olarak sıralanıyor. Gayrimenkul değerlerini ölçen Endeksa platformu verilerine göre, İstanbul’un kira fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 46 artarken, en düşük kira rakamı bile en düşük emekli maaşının üzerine çıkmış durumda. Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer’de ortalama kira rakamları 35 bin TL’yi geçerken, en düşük kiralık dairelerin olduğu Esenyurt’ta bile kira fiyatlarının 13 bin 800 TL’ye çıktığı dikkatlerden kaçmıyor. İstanbul genelinde ortalama metrekare fiyatı ise 244 TL olarak hesaplanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ev arayanlar dikkat: Bu hataya sakın düşmeyin! Emlak simsarları iş başında, böyle dolandırıyorlar
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz