Karal, Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, 458 ton Göksu nohut tohumunu 55 TL’den, 30 ton Azkan nohut tohumunu ise 48 TL’den aldığına dikkat çekerek, bu alımların serbest piyasa fiyatlarının oldukça üzerinde olduğunu söyledi.
Karal, “Piyasada sertifikalı nohut tohumu fiyatları 45 TL civarında iken, bu alımların 55 TL gibi yüksek bir fiyatla gerçekleştirilmesi, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmadığını gösteriyor. Bu durum, 4,5 milyon TL’yi aşan bir kamu zararına yol açmıştır” dedi.
Karal, projede ciddi şüpheler bulunduğunu vurguladı. Adıyaman’da nohut tohumu üreten 6 firma olmasına rağmen yalnızca belirli firmalardan alım yapıldığını belirten Karal, bu firmaların piyasa fiyatlarının çok üzerinde fiyatlarla tohum satmakta olduğuna dikkat çekti.
Ayrıca, dağıtımda yalnızca iki çeşit nohut tohumunun kullanıldığını ve çiftçilere bu çeşitler arasında seçim yapma hakkı verilmediğini ifade etti.
Karal, “Adıyaman’da 6 farklı nohut tohumu üreticisi olmasına rağmen bu firmalardan teklif alınmamış ve sadece iki çeşit tohumun belirli bölgelere dağıtılması, projenin şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmediği izlenimini uyandırıyor” dedi.
Projeye dair bir diğer eleştiri, çiftçilere tohum çeşitleri arasında seçim hakkı verilmemesi oldu.
Karal, “Çiftçilere çeşit seçme hakkı tanınmamış. Ayrıca, Azkan nohut tohumunun sadece Kahta bölgesine, Göksu nohut çeşidinin ise tüm ilçelere dağıtılması, tarımsal verimlilik ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yapılmamış gibi görünüyor” dedi.
Karal, kamu kaynaklarının doğru kullanılıp kullanılmadığı ve projedeki süreçlerin şeffaflığı konusunda sorular yöneltti.
Önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan şu sorulara yanıt istedi:
Yorumlar kapalı.