Duru Bulgur, 2018 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile başlattığı proje kapsamında Karaman’ın Taşkale Köyü’ndeki tarihi tahıl ambarlarında saklanan “Ahmet Buğdayı”nı gün yüzüne çıkardı. 2 bin yıllık geçmişe sahip bu tohum, çiftçilerden alınarak iki yıllık ıslah çalışması sonrası tarıma uygun hale getirildi.
Hızlı ıslah yöntemiyle geliştirilen tohumlar, 3 yıllık arazi testlerinin ardından geçen yıl ilk kez Karaman’da çiftçilere dağıtıldı. Yaklaşık 200 dekarlık alana yapılan ekimden 800 kilogram verim elde edildi. Bu yıl ise tohumların yeniden çiftçilere dağıtılarak ekim yapılması sağlandı.
Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, Ahmet Buğdayı’nın kuraklığa dayanıklı yapısı ve kıraç arazilere uyumuyla önemli bir ürün olduğunu ifade etti. Duru, bu buğdayın üretimde uzun vadede önemli bir artış sağlayacağına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Küresel ısınma sebebiyle sıcaklıklar arttı ve Ahmet Buğdayı’nın kuraklığa dayanıklı yapısı büyük bir avantaj sunuyor. Ekimi Kasım ayına kaydırarak daha yüksek verim almayı hedefliyoruz. Tohumun adaptasyon sürecini göz önünde bulundurursak, 3-4 yıl içinde daha yüksek verimler elde etmeyi bekliyoruz. Çiftçilerin bu artışı görerek Ahmet Buğdayı’na daha fazla ilgi göstereceğine inanıyoruz. Bu tohumun lezzet ve kalitesiyle üreticilerin ilk tercihi olmasını sağlayarak Türk tarımına kalıcı bir katkı yapmayı amaçlıyoruz.”
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, genetik kalitenin korunması amacıyla başlatılan projeyle, Ahmet Buğdayı’nın Türk ekonomisine yeniden kazandırılmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
“Buğdayımızın tarla testleri, çiftçilerimiz tarafından gerçekleştirdi. Bu süreçte Duru Bulgur, fabrikada ürünün testlerini yaptı. Yaklaşık 100 tonluk üründen bulgur ürettik. Bizi çok sevindiren tespitlerden biri tohumlarımızın bulgur aşamasında eşsiz bir koku yayıyor olması. Test ettirdiğimiz kullanıcılardan da çok olumlu geri dönüşler aldık. Kullanıcılarımız, bulgurun lezzetini, eşsiz kokusunu, pakette duruşunu, kalitesini çok beğendi. YÖK tarafından Bölgesel Kalkınma İhtisas Üniversitesi olarak görevlendirilen Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi olarak sanayiyle yaptığımız bu tür iş birliklerini çok önemsiyoruz. Siz katma değerli ürün geliştirdiğinizde ihracat miktarlarınız da artıyor. Hem yurt içinde hem yurt dışında katma değeri yüksek ürünleri pazarlamak ülkemiz için hayati öneme sahip. 2000 yıllık ata tohumu Ahmet Buğdayı’nın genetik mirasının gelecek nesillere aktarılmış olması, topraklarımızla tekrar buluşmuş olması büyük önem taşıyor.”
Yorumlar kapalı.