Konut sahipleri, yüzde 25 hududuna takılmamak için yaratıcı usuller geliştiriyorlar. Bu bağlamda, mal sahipleri kısa süreli kiralama usulüne müracaat eterek yabancı talebelere konut kiralamaya yöneliyorlar. Aynı biçimde, kiracılardan kredi anekdotu arz etme uygulamasını da deniyorlar.
Kira çoğalışlarının yüzde 25 sınırlamasına uymamak ismine değişik stratejiler kullanmaktan sakınmayan konut sahipleri, yabancı talebelere müteveccih alakayı artırıyor. Yabancı talebelerin noter onaylı sözleşmeyle oturma izni almak zorunda olduğu hakikati, konut sahiplerine yeni bir reyin alanı sunuyor. Mevzuya dair ayrıntıları açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Mal sahipleri, bir sene sonra kirayı kabul etmezse noterden sözleşmeyi yenilemem, bu da seans alamaz ve başka bir yere taşınmak zorunda kalır” stratejisini kullanarak yabancı talebeleri seçim ediyorlar.
Mal sahipleri ayrıca kiracılardan kredi anekdotu arz ederek yeni bir taktiği yaşama geçiriyorlar. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü’ye göre, kredi anekdotu 1.600-1.500 puanın altında olan şahıslara konut vermeme meylinde olan konut sahipleri, ödeme eforluğu yaşanma tehlikesini minimize etmek istiyorlar.
Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, ev kiralarını etkileyen muhtelif etkenlerin olduğunu vurguluyor. Bu bağlamda, beceriksiz ev imalinin en temel neden olduğunu dikkat topluyor. Ev imalinin eksikliği, ev kiralarını artıran bir etken olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda, evlenme, boşanma ve göç gibi sebeplerin de ev arzını artırdığını belirtiyor. Senenin ikinci çeyreğine ait yapı izin istatistiklerinin derlenmeyi işaret ettiğini ifade ediyor. Ancak senelik ev lüzumunun 750-800 bin aralığında olduğunu ve bu gereksinimin karşılanamadığını belirtiyor.
Yorumlar kapalı.