1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ev sahiplerinin yeni ZAM OYUNU! Ağustos ayında 5.000 TL’lik ek kira zammı başladı: Kiracılar dikkat bu haberi iyi okuyun!

Ev sahiplerinin yeni ZAM OYUNU! Ağustos ayında 5.000 TL’lik ek kira zammı başladı: Kiracılar dikkat bu haberi iyi okuyun!

featured
service

Konut sahiplerinin yeni ZAM OYUNU! Ağustos ayında 5.000 TL’lik ek kira zammı başladı: Kiracılar dikkat bu haberi iyi okuyun!- Zam yağmurları hala devam ederken %25 zamma ek olarak konut sahiplerinden ara zam arzı başladı. Ocak ayı yeni oranlarını bekleyemeyen konut sahipleri kiracılardan örnek olarak 5.000 TL’lik ek ödemeler arz ediyorlar. Peki bu legal mi? Kiracıların laf hakkı var mı? İşte detaylar…

Kira sözleşmeleri borçlar yasayı çerçevesinde senelik olarak yapılıyor ve senelik çoğalışlar belirli çerçevede ilerleyebiliyor. İş yerlerinde TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması devam ederken, evlerde bu yüzde 25 ile hudutlandırıldı. Özellikle evlerde ya da iş yerlerinde bir ara zam makul ve anlamlı bir çerçeve değil. Ara zam olası olarak değerlendirilmez ve yapılamaz. Kiracılar zam hudutlandırılması sonrasında yüzde 25’e göre kira çoğalışı yapma hakkına sahiptir.

‘KİRACILAR DAHA YÜKSEK KIYMETLERİ KABUL EDİYOR’

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı mevzu ile alakalı olarak açıklamalar yaptı. Özelmacıklı, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: Kiracılardan da bazı iyi amaçlı misaller çerçevesinde piyasadaki kiraları görerek mülk sahiplerinin daha yüksek orandaki çoğalışlarını kabul edenler de yok değil.

Örnek vermek gerekirse, o bölgede 2+1 bir dairede kiralar 12 bin TL seviyesindeyse, kiracı 3 bin TL oturduğu bir yeri 5-6 bin TL seviyesine kadar getirmeyi kendi de kabul ediyor.

EKİM AYINDA BELİRLİ OLACAK

Yüzde 25 sınırlaması dışında şu andaki çerçeve taraflar arasında uzlaşma ile ilerliyor diyebiliriz. Bu noktada hükümetin değişik oranda yapılan çoğalışlar çerçevesinde bir meşru yaptırımı olur mu? Para ya da mapus cezaları gibi kriterler hakikatleşir mi? Bunları belki Meclis açıldıktan sonra görüyor olacağız.

Sektör temsilcisi olarak görüşümüz şayet taraflar arasında uzlaşma varsa en azından daha yüksek oranda çoğalış yapılmış olsa dahi bunu yasaklamamak gerekir. En azından taraflar yeni uyuştukları değerler üzerinden de devam edebilirler. Kendi aralarında hür istem ile karar verdikleri bir çoğalıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ev sahiplerinin yeni ZAM OYUNU! Ağustos ayında 5.000 TL’lik ek kira zammı başladı: Kiracılar dikkat bu haberi iyi okuyun!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz