TÜİK’in verilerine göre bir işçinin maaşının yüzde 23’ü gıda harcamalarına gidiyor. Sağlık Bakanlığı’nın beslenme rehberine göre ise bir işçinin günlük sağlıklı beslenme maliyeti 386 TL. Bu da aylık 11 bin lirayı aşıyor. TÜİK’in hesaplamasında ise bu rakam 50 bin TL’yi buluyor. Bu da asgari ücrete yapılacak yüzde 200’lük bir zammın ancak sağlıklı beslenme parasına denk olduğu anlamına geliyor.
Gazeteci Fatih Portakal Sözcü TV’deki yayınında bu çelişkiye dikkat çekerek, ‘Asgari ücret 50 bin TL olabilir mi?’ sorusunu gündeme taşıdı. Portakal, TÜİK’in o verisini anımsatarak, “Bu hesaba göre konuşulan asgari ücret rakamlarının bu ihtiyacın yarısını karşılayabileceğini görüyoruz’ ifadelerini kullandı.
O soruya yanıt olabilecek açıklama ise Sözcü TV Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’ten geldi. Öztürk, TÜRK-İŞ’in asgari ücret için bir çalışması olduğunu ifade ederek, AKP hükümeti döneminde 236 kez asgari ücret belirlendiğini ve bunların 18’ine TÜRK-İŞ’in muhalefet olduğunu belirtti. “Bunların altısında işçi, hükümet ve işverenin mutabık kaldığını, ikisinde ise hükümet ve işçi kesimi birlikte hareket etti” bilgisini paylaştı.
Siyasi parti liderlerinin yeni asgari ücret için rakam söylemesinin kolay olduğunu ifade eden Öztürk, “Bakıyorsunuz parti başkanları ’30 bin TL’den aşağı olmasın’ diyor. Bir tanesi yüzde 30 olsun, 40 olsun hatta 50 olsun diyen bile var. Ama bunun gerçekçi olmadığını onlar da biliyor” dedi.
“İki taraftan da çok umut yok. Önce işveren bir teklif verecek. Sonra TÜRK-İŞ ‘kabul etmeyiz’ diyecek. Kararda genelde hükümet ve işveren ortak hareket ediyor. Ne olacak? TÜRK-İş geçmişte 18 kez muhalefet şerhi koymuştu. 19. kez yeniden muhalefet şerhi koyacak. Burada da bitmeyecek. Bir gerilim yaşanacak. TÜRK-İŞ Genel Başkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve TİSK yetkilisi bu kez yine Cumhurbaşkanımıza gidecek. Orada bir görüşme yapıldıktan sonra biraz daha artırılma imkanı var mı diye görüşülecek. Geçen seneki gibi bir süreç başlayacak.”
Yorumlar kapalı.