Otelin yıkılmasının ardından başlatılan kurtarma çalışmalarına katılan Koza Altın Madencilik çalışanı Görkem Aksay, otelin kolon yapısındaki zayıflıkları belirterek, “Kolonların içindeki demirler çok ince ve düzdü. Binanın üst katlarındaki kolonlar ile zemin arasındaki farklar oldukça belirgindi” dedi. Aksay, kurtarma sırasında binanın farklı katlarındaki yapısal farklılıkları gözlemlediklerini de ekledi.
Kırçuval Oteli’nde kurtarılan çalışanlardan Erkan Çelebi de mahkemeye tanık olarak katıldı. Çelebi, 2020 Elazığ depremi sonrasında otelde herhangi bir tadilat yapılmadığını, hatta yapılan incelemenin ardından otelin çalışmaya devam ettiğini söyledi. Çelebi, depremdeki hasarın tespiti için otelde bir uzman tarafından inceleme yapıldığını ancak o dönemde bir sorun tespit edilmediğini ifade etti.
Yıkılan otelin enkazında ağır yaralı olarak kurtarılan voleybolcu Berk Söylemez, daha önce 2014 ve 2023 yıllarında Kırçuval Oteli’nde kaldığını ve otelin bazı duvarlarında çatlaklar gördüğünü belirtti. Söylemez, oteldeki yapısal sorunların varlığını doğrulayan bir diğer tanık oldu.
Mahkeme, sanıkların tutuklanması yönündeki talepleri reddetti. Duruşma sırasında, Kırçuval Otel’in arka kısmındaki Gözde İş Hanı’nda yapılan hasar tespit çalışmaları ve ilgili evrakların mahkemeye sunulmasına karar verildi. Ayrıca, 2020 Elazığ depremi sonrası yapılan inceleme için sorumlu görevlilerin tanık olarak dinlenmesi kararlaştırıldı.
Kırçuval Otel’de 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitiren 21 kişi arasında, TVF Erkekler Voleybol 2. Ligi’nde mücadele eden Malatya Büyükşehir Belediyespor takımından 6 voleybolcu ve 4 ampute futbolcu da bulunuyor. Davada, dönemin AK Parti Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval ve diğer sanıklar, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla yargılanıyor. Sanıklar hakkında 2 yıl 8 ay ile 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
Mahkeme, davanın bir sonraki celsesi için 14 Şubat tarihini belirledi.
Yorumlar kapalı.