MEMNUNİYET ORANI YÜZDE 97
Araştırmaya katılanlar, elektrikli araçların en büyük dezavantajı olarak şarj altyapısındaki yetersizlikleri işaret etti. Özellikle hızlı şarj istasyonlarının azlığı, şarj sürelerinin uzunluğu ve cihazların güvenilirliği konusunda eksiklikler olduğu belirtildi.
Türkiye, elektrikli araç sayısı ve şarj altyapısında son iki yılda kaydedilen büyümeyle dikkat çekti. 2022’de 6 bin olan elektrikli araç sayısı, 2024’te 154 bine yükseldi. Aynı dönemde, şarj soketi sayısı ise 3 binden 26 bine çıktı. Bugün itibarıyla Türkiye’de her altı elektrikli araca bir şarj soketi düşerken, bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde 13 araca bir şarj soketi şeklinde.
2022 Nisan ayında yalnızca 5 olan lisanslı şarj hizmeti sağlayıcı firma sayısı, 2024 yılı itibarıyla 169’a ulaştı.
Ankette, elektrikli araç kullanıcılarının yüzde 97’sinin sürüş deneyimlerinden memnun veya çok memnun olduğu belirlendi. Kullanıcılar, elektrikli araç tercih sebepleri arasında öncelikli olarak düşük işletme maliyetlerini ve çevreye duyarlı olmalarını gösterdi.
Katılımcıların yüzde 72’si araçlarını genellikle evde şarj ettiklerini ifade ederken, çoğu uzun yolculukların benzinli araçlara kıyasla daha fazla planlama gerektirdiğini vurguladı.
Uzmanlar, enerji sektöründeki büyümenin önümüzdeki yıllarda da hızlanacağını öngörüyor. 2025’e kadar elektrikli araç ve şarj altyapısına yönelik yatırımların artarak devam etmesi ve bu alanda yeni rekorların kırılması bekleniyor.
Yorumlar kapalı.