1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Bilim insanlarından büyük keşif: Evrenin beşinci kuvveti keşfedildi

Bilim insanlarından büyük keşif: Evrenin beşinci kuvveti keşfedildi

featured
service

Kâinatta kabul gören dört temel kuvvet kütle çekim, cılız nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvet ve güçlü nükleer kuvvet artık yine değerlendiriliyor. Fermilab’da reelleştirilen deneylerde, atom altı parçacıklardan olan müonların Standart Model’de öngörülen tutumların dışında hareket ettiği gözlendi.

Bu neticeler, müon ismi verilen parçacıkların mevcut fizik kuramına uymadığını ve bunun bir “beşinci” kuvvetin varlığını gösterdiğini işaret ediyor. Analistler, bu yeni kuvvetin doğrulanması için daha fazla bilgiye gereksinim dinlense de, şayet doğrulanırsa fizik alanında köklü farklılıklara yol açabileceğini belirtiyorlar.

Fermilab takımı, bu bulgunun, Standart Model’in ötesindeki fiziksel fenomenleri açıklama potansiyeline sahip olduğunu ifade ediyor. Şu ana kadar, kâinatta görünen “karanlık enerji” ve “karanlık madde” gibi kavramlarla açıklanamayan hadiseler, bu beşinci kuvvetin varlığıyla yeni bir bakış açısı kazanabilir.

Ancak, bilim insanları henüz kesin bir delil sunmamış vaziyette. Deneylerdeki bilinmezliklerin eksilmesi ve daha fazla bilgi bir araya gelmesiyle bu yeni kuvvetin asıllığı netlik kazanacak.

Şayet bu beşinci kuvvetin varlığı kesin olarak doğrulanırsa, fizik alanında 100 seneden uzun bir zamandır görülmeyen bir atılım yaşanmış olacak. Bilim dünyası, aşamanın derinliklerinde henüz keşfedilmemiş eforların gizemlerini çözmek için yeni bir kapının aralandığını gözlemleyebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilim insanlarından büyük keşif: Evrenin beşinci kuvveti keşfedildi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz