Varyans Araştırma Direktörü Recep Sazyaka, seçim sonuçlarını tahmin ederken kantitatif ve bazen nitel araştırmaları kullandıklarını belirtti. Sazyaka, ANKARAGÜNDEM’a yaptığı açıklamada, özellikle Cumhur İttifakı seçmeninin düşük katılımına ve CHP’nin başarısına dikkat çekti. CHP’nin zaferinin, ‘gelir dağılımındaki bozulma’ ve ‘iktidarın 20 yıllık yorgunluğu’ gibi faktörlerle ilişkilendirildiğini ileri sürdü.
AK Parti’nin ikinci parti olmasının uzun vadeli siyasi sonuçlarına ilişkin soruyu ise varsayımsal olarak değerlendirdi. Sazyaka, CHP’nin muhafazakâr seçmenlerdeki başarısını yerel taleplerin doğru analiz edilmesine bağladı. Varyans Araştırma Direktörü Recep Sazyaka, ‘Ekonomik kriz aşılamazsa halkın tepkisi daha sert olur’ mesajını verdi.
Varyans Araştırma olarak bu seçim sonuçlarını doğru tahmin etmenizin arkasında hangi metodoloji ve veri analizi yöntemleri bulunuyor? Spesifik olarak, hangi demografik ve sosyoekonomik faktörler tahminlerinizde öncelikli olarak dikkate alındı?
Öncelikle araştırma yöntemi olarak kantitatif araştırma yöntemi kullandık bazı özel durumlarda ihtiyaç varsa nitel araştırmaları da dahil ettiğimiz araştırmalarımız var. Varyans araştırma olarak bizim ilk doğru tahmin ettiğimiz seçim elbette bu değil. Daha önce muhtelif seçimlerde, özellikle son cumhurbaşkanlığı seçiminde, doğru rakamlarla doğru analizleri ortaya koyduk. Buradaki en temel yaklaşımlarımız doğru veri setlerini kurarak seçmenin demografik özelliklerini dikkate almaktır.
Açıkçası bu seçimden önce de yaptığım analizlerde katılımın düşük olacağı ve bunun doğurduğu sonuçlardan bahsetmiştik. Muhataplarımızla katılım durumuna göre değişebilecek sonuçlardan ve oranlardan bahsetmiştik. Yine de özellikle Cumhur İttifakının elinde tuttuğu bazı yerel birimlerde mevcut yöneticilerinin gayretli ve özverili çalışmaları nedeniyle seçmenin farklı tercihte bulunacağını varsaymış olsak da seçmenin genel eleştirilerini her tarafta yansıttığını gördük. Cumhur ittifakı seçmeninin seçime katılım konusunda bu kadar düşüklük olacağını öngöremedik. Çalıştığımız yerlerde özellikle iller bazında seçmen eğilimlerindeki trendleri doğru tespit ettik.
CHP’nin 47 yıl sonra ilk kez birinci parti olarak çıkmasını sağlayan temel faktörler nelerdi? Bu başarının arkasında hangi stratejik kararlar ve kampanya yönetim teknikleri yatıyor?
Öncelikle şunu test etmemiz gerekir ki; CHP de ciddi bir başarı ortadadır. Bunun yanı sıra Cumhur İttifakı seçmeninin sandığa gitmeme konusunda özel bir tutum takındığını da görmekteyiz. Sanıyorum ki CHP kurmayları bu durumu analiz ediyorlardır. Öte yandan elbette CHP’nin bu süreçteki başarısını sadece buna bağlayamayız.
CHP adaylarının seçiminde istisnalar olmakla birlikte yarışa doğru adaylarla girdiğini söylemek durumundayız. En temel konulardan bir tanesinin gelir dağılımdaki bozulma ve orta-alt gelir grubundaki kitlenin ekonomik zorlukları daha sert şekilde hissetmesi etkili olmuştur. Bunun yanı sıra 20 yılın getirdiği yorgunlukta Cumhur İttifakı açısından olumsuz şekilde etkili olmuştur.