Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümü olan 18 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde Kızıl Ordu’nun, Bursa ile Antalya’da konser verecek olması büyük tepkiyle karşılandı. Kırım Tatarları Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu “Rusya bu tarihleri bilerek ve sonuçlarını düşünerek seçti. Bu kabul edilemez bir saygısızlık” dedi. Türk Ocakları ‘Hiç kimsenin bu sürgünlerde hayatlarını kaybedenlerin kemiklerini sızlatmaya hakkı yok’ açıklaması yaptı.
Artan tepkiler ve konserlerin iptal edilmesine dönük imza kampanyaları karşısında gözler İçişleri ve Kültür Bakanlıkları ile Bursa ve Antalya belediyelerine çevrildi. Ancak adım atılmayınca ‘Devletin kurumları neden sessiz?’ sorusu yöneltildi. Kültür Bakanlığı yetkilileri “İki şehirdeki salonların bizimle ilgisi yok” diyerek belediyeleri işaret ederken Antalya Büyükşehir yetkilileri ise “Konseri belediye düzenlemiyor. Özel şirket olabilir” açıklamasıyla yetindi.
Rus Kızıl Ordu Korosu’nun Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıl dönümünde vereceği konserlere tepkiler büyüyor. ‘Provokasyon’ denilen etkinliklere karşı kamuoyunda oluşan hassasiyet yetkililerce görmezden gelinirken, sivil toplum örgütleri bakanlıklardan yer tahsisi yapan belediyelere çağrı yaptı: Devlet matem gününde utanca karşı harekete geçmek için neyi bekliyor.
Rusya Savunma Bakanlığı’na doğrudan bağlı olan Kızıl Ordu Korosu’nun Türkiye’de vereceği konserlere tepkiler artıyor. Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümü olan 18 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde Kızıl Ordu’nun, Bursa ile Antalya’da konser verecek olması büyük tepkiyle karşılandı. ANKARAGÜNDEM’a konuşan Kırım Tatarları Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu “Bizler yas tutarken, binlerce insanımızın katili, Kızıl Ordu bakiyesi söz konusu koro, dans ederek Türkiye’de insanları eğlendirecekmiş. Matemin yıldönümünde böyle bir organizasyon asla kabul edilemez. Ayrıca bu tarihler tesadüfü değil, Rusya tarafından bilerek ve sonuçları planlanarak seçildiğini düşünüyorum. Bu durum kabul edilemez. Bu bir saygısızlık bu bir şeref meselesi” dedi.
Kırımoğlu, önceki gün Ankara’da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile görüştü. Kırımoğlu, konserlerin iptali talebini hükümete iletti. Topçu ise Rus Kızıl Ordu Korosu’nun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü yıl dönümünde yapacağı Türkiye turnesine tepki gösterdi. “Soydaşlarımızın dramı bizim yıllardır takip ettiğimiz davamızdır” dedi. Ancak konserlerin iptal edilip edilmeyeceğine dair bir bilgi paylaşmadı.
Artan tepkiler ve konserlerin iptal edilmesine dönük imza kampanyaları karşısında gözler İçişleri ve Kültür Bakanlıkları ile Bursa ve Antalya belediyelerine çevrildi. Ancak beklenen adım atılmayınca kamuoyunda “Devletin kurumları neden sessiz?” sorusu yöneltildi. Konserlerin açık alanda yapılmadığını, valiliklerin de müdahale edemeyeceğini belirten Kültür Bakanlığı yetkilileri “İki şehirdeki salonların bizimle ilgisi yok” diyerek belediyeleri işaret eetti. Artan tepkiler sonrası bir cümlelik açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise “Konseri belediye düzenlemiyor. Özel şirket olabilir” açıklamasıyla yetindi.
Yorumlar kapalı.