Türk Toraks Derneği (TTD) kadınların tütün endüstrisinin saldırgan pazarlama taktiklerinden korunması için kamu otoritelerinden etkin ve acil önlem talep ediyor.
Yaygın kanıya göre sigara alışkanlığı ve nikotin bağımlılığı, erkekler arasında daha yaygın. Ancak dünyada 175 milyon kadının aktif sigara içicisi olduğu tahmin ediliyor. Önümüzdeki yıl kadın popülasyonunun 3,1 milyardan 4,2 milyara çıkacağı öngörülüyor. Dolayısıyla kadınlar arasında tütün kullanım sıklığı hiç artmasa bile sayı çok büyüyecek.
Sigara içicilerinin yüzde 81’i az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde. Erkekler arasında sigara içme sıklıkları, gelişmekte olan ülkelerde, gelişmiş ülkelere kıyasla daha yüksek seyrederken (sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 32); kadınlar arasındaki içicilik sıklıkları tam tersi seyir gösteriyor (sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 18).
Bu fark, ülkeler arası ekonomik, sosyal ve kültürel değişikliklere bağlı olabilir. Ancak başka faktörler de söz konusu. Kadınların sigara içmesinin kültürel kabul görmediği bazı gelişmekte olan ülkelerde, daha az oranda rapor edilebilir. Bazı Asya ülkelerinde erkeklerin çoğunluğu sigara içiyorken, sigara içen kadınlar çok küçük bir grup. ABD ve İngiltere’de kadın ve erkek içicilerin sıklığı neredeyse eşitken, İsveç’te kadın içici oranı erkeklerden daha yüksek.
Türkiye’ye gelince, 2022 verilerine göre kadınların yüzde 19’u, erkeklerin yüzde 45,3’ü sigara içiyor. 35-44 yaş grubundaki kadınlarda tütün kullanımı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeylerine ulaştı; her dört kadından biri sigara içiyor.
Sigara bağımlılığının kadınlar üzerindeki etkisinin üzerinde ısrarla ve önemle durulmasının iki temel nedeni var. Birincisi, başka faktörlerin de eklenmesiyle sigara kadınların sağlığı üzerinde çok yıkıcı etki yapıyor. İkincisi, kadınların sigarayı bırakması daha uğraştırıcı oluyor. Bırakma oranları erkeklerinkinin altında seyrediyor.
TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Pınar Pazarlı Bostan, bağımlılığın (hormonal etki altındaki) farklı dinamikleri, sigara bırakma sürecinde yaşadığı zorluklar, tütün dumanının zararlı etkilerine karşı daha savunmasız olmaları nedeniyle, kadınların dezavantajlı grup kabul edilmesi gerektiğini söyledi:
“Artan içiciliğin yanı sıra her üç kadından birinin pasif sigara dumanına maruz kaldığını biliyoruz. Kadınlara yönelik çalışmaların, tütün kontrol çalışmalarının odağında olması elzem.”
Yorumlar kapalı.