1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de yeni dönem resmen başlıyor! Artık milyonluk cezası var

Türkiye’de yeni dönem resmen başlıyor! Artık milyonluk cezası var

featured
service

Fahiş fiyatlara ve eğitimciye şiddete karşı mücadele yasalaşıyor: Meclis’te yoğun hafta

Yeni yasa, fahiş fiyat artışlarına yönelik cezaları ciddi şekilde artırıyor. Buna göre, bir mal veya hizmetin fiyatında haksız artış yapanlara uygulanacak idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Bu düzenleme, piyasada adil fiyatlandırmanın sağlanmasına ve tüketicilerin korunmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Stokçuluk faaliyetlerine yönelik cezalar da büyük ölçüde artırıldı. Stokçuluk yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere uygulanacak ceza 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca, bir takvim yılı içinde en az üç defa stokçuluk yaptığı tespit edilen işyerlerine altı gün kapatma cezası verilecek.

Yasayla, kapalı pazar yerlerinde aracılar vasıtasıyla yapılan kiralama işlemleri de yasaklandı. Bu düzenleme, pazar yerlerindeki tezgahların sadece tahsis usulüyle kiralanmasını ve böylece pazarcıların maliyetlerinin azaltılmasını amaçlıyor. 3 Mayıs 2024’ten önce yapılmış sınırlı ayni hak ve kiracılık hakları ise süresinin sonuna kadar geçerli olacak.

Kooperatifler Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, kooperatif ve üst kuruluşları yönetim kurulu üyelerinin, finansal tablolar ve yönetim kurulu faaliyet raporları gibi belgeleri Kooperatif Bilgi Sistemi’ne (KOOPBİS) aktarma süresi uzatıldı. Ticaret Bakanlığı, geçiş sürecinin tamamlanamaması durumunda bu süreyi birer yıl olmak üzere iki kez daha uzatabilecek. Bu düzenleme, 26 Nisan 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da da değişiklik yapıldı. Buna göre, Rekabet Kurulu, soruşturmalarını başlattıktan sonraki 15 gün içinde ilgili taraflara bildirimde bulunacak ve iddiaların türü ve niteliği hakkında yeterli bilgi verecek. Taraflar, yazılı savunmalarını soruşturma raporunun tebliğinden itibaren 30 gün içinde Kurula gönderebilecekler. Haklı gerekçeler sunulması halinde bu süre bir kereye mahsus olmak üzere uzatılabilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de yeni dönem resmen başlıyor! Artık milyonluk cezası var
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz