Bilim insanları bu durumu ‘açlık motivasyonuyla değil, zevk için yiyecek tüketme arzusu’ diye açıklıyor. Bu yeme alışkanlığı adını Yunanca ‘zevk’ anlamına gelen ‘hedone’ kelimesinden alıyor. Hedon aynı zamanda Yunan mitolojisindeki zevk tanrıçası.
Tüm gönüllü gıda tüketimlerinde bir derece zevk söz konusu olsa da, bu durumda itici güç kalori ihtiyacı olmadığı için, genelde gıdanın kolay bulunduğu ve açlığın nadir görüldüğü topluluklarla ilişkilendiriliyor.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, vücudumuz, beslenmeden gelen enerjiyle ya da tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden aldığımız kalorilerle çalışıyor. Aldığımızdan çok kalori yaktığımızda, vücudumuz buna iştahımızı artırarak yanıt veriyor. Bunun nedeni, boş olduğunda midemizin, beynimize aç olduğumuzu söylediği bir hormonal sistem olması. Bu durum ‘fiziksel açlık’ diye biliniyor.
Bilim insanlarına göre ‘Hedonik açlık’ biyolojik açlık değil, sadece zevk için yiyecek tüketme arzusu.
İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nden İştah ve Enerji Dengesi Profesörü James Stubbs, “Neredeyse herkesin hedonik yeme alışkanlıkları var ve herkes motivasyonu zevk olan amaç odaklı davranışlara sahip. Bazı insanlar için yiyecek başkalarına kıyasla daha büyük bir zevktir” diyor.
Prof. James Stubbs, yeme alışkanlıklarımızın zevk dışında, çoğunlukla duygular, stres ve rahatsızlıktan uzak durmak gibi değişkenlerle şekillendiğini söylüyor Prof. James Stubbs’a göre bu durum fiziksel açlık ve hedonik açlık arasındaki ayrımı bulanıklaştırıyor.
Peki yiyecekle zevk almak isteyenler, yeşil salataya ya da Brüksel lahanasına mı yöneliyor? Pek öyle değil…
Liverpool Üniversitesi İştah ve Obezite Araştırma Grubu’ndan öğretim üyesi ve araştırmacı Dr. Bethan Mead, “İyi enerji kaynakları olarak görüldüklerinden, genelde doğal olarak yağ, tuz ve şeker oranı yüksek gıdalara yöneliriz. Verdikleri enerji ve yerken verdiği zevk için bu gıdalar bizi çeker ve bu nedenle zevk veren özellikleri nedeniyle mi (hedonik açlık) ya da fiziksel açlığın biyolojik hissi nedeniyle mi yöneldiğimizi ayırt etmek zor” diyor.
Yorumlar kapalı.