1. Haberler
  2. Gündem
  3. Rantsal dönüşüm faciası

Rantsal dönüşüm faciası

featured
service

Küçükçekmece’de çöken binada bir kişinin ölümünün üstünden 72 saat geçmeden Bahçelievler’de 4 katlı binanın balkonu çöktü. Ardı ardına yaşananlar ‘İstanbul’da kaç tabut bina var?’ sorusunu gündeme getirdi. İBB’nin tarama testleri çökme riski taşıyan bin 556 bina olduğunu ortaya koydu. Bunlardan yüzde 50’sinin ‘riskli yapı’ kategorisine girdiği kaydedildi. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da, kentteki yapıların yüzde 70’inin 2000 yılı öncesi olduğunu belirtti.

Kurt “Olası bir depremde 200 bin binanın ağır hasar alması bekleniyor. Yani 4.8 milyon insan risk altında” dedi. Gelinen noktada ‘yerel yönetimlerin eli kolu bağlanıyor’ eleştirileri yöneltilirken depreme hazırlıkta merkezi yönetimin devreye girmesi gerektiği vurgulandı. Kentsel dönüşümde rant gözetilmesinin ise asıl tehlikeyi oluşturduğu uyarısı yapıldı. ‘Fikirtepe’de gökdelenler yükselirken Bağcılar, Küçükçekmece göz ardı ediliyor’ değerlendirmeleri yapıldı.

Küçükçekmece’de çöken binanın sahibi Hacı Murat G. ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçundan tutuklanırken ifadesi vahametin boyutunu ortaya koydu. Murat G. “Binanın sağlamlığıyla ilgili rapor almadım. Kiracılara kendilerine yer bulmalarını söyledim. Müteahhit bulacağım zaman da bu olay meydana geldi” dedi.

Kentsel dönüşümde hibe ve kredi desteğini içeren ‘Yarısı Bizden’ kampanyası yerel seçim öncesi iktidar tarafından İstanbul’da ‘müjde’ olarak duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise önceki gün “1 milyon vatandaşımızın başvurduğu proje kapsamında şimdiye kadar 30 bin bağımsız bölüm için dönüşüm süreci başladı” dedi. Açıklanan rakamın yetersizliği, sandık kalkınca hedeflerin de kağıt üstünde kaldığını gösterdi.

0606krt01a-tum.jpg

İstanbullu göz göre tabut binalarda ölümü bekliyor. Daha deprem olmadan kendi kendine yıkılan binalar, İstanbul’da son 25 yılın heba edildiğini ortaya koydu. Megakentteki yapıların yüzde 70’i, 2000 yılı öncesi yapılan binalar. Rant yüksek olduğu için lüks semtlerde dönüşüm çok daha hızlı ilerliyor. Uzmanlar, beka sorunu haline gelen meselede “Tam seferberlik şart” diyor.

Küçükçekmece’de kendi kendine çöken binada bir kişinin ölümünün üstünden 72 saat geçmeden Bahçelievler’de 4 katlı apartmanın balkonu çöktü. İhbar üzerine olay yerine gelen zabıta ekipleri, tedbir amacıyla binayı tahliye etti. Belediyenin Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce yapılan fiziksel incelemede, kolon ve kirişlerde korozyon tespit edildi. Vatandaşlara eşyalarını taşımaları amacıyla 10 gün süre verildi. Art arda yaşanan vakaların ardından İstanbul’un bina stoku ve kentsel dönüşüm süreci, bir kez daha gündeme geldi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Rantsal dönüşüm faciası
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz