1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kira artış sınırı 1 Temmuz’da sona eriyor: En az yüzde 65 zam gelecek

Kira artış sınırı 1 Temmuz’da sona eriyor: En az yüzde 65 zam gelecek

featured
service

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artış sınırının uzatılmayacağını, “Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok. Biz şuna inanıyoruz: Piyasada fiyatları arz ve talep belirlesin. Konut arzını artıracağız.” ifadeleriyle açıklamıştı.

Haberglobal’den Sibel Gülersöyler’in haberine göre; Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Vekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, yapılan anketlerde yüzde 25 sınırına çok az kişinin uyduğunu belirterek, “Ev sahipleri genelde bu sınırın üzerinde hareket etti. TÜFE sistemi geldiğinde anlaşmazlıklar azalabilir. Ancak bu sisteme dönüş ile kirası düşük kalan kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki fark azalacak.” ifadelerini kullandı.

Bu durumun mal sahiplerinin evlerini kiraya vermekten kaçınmasına ve bu yerleri satışa koymalarına neden olduğunu belirten Özelmacıklı, düzenlemenin kalkmasıyla konuttaki arzın kısmen de olsa attırılabileceğini söyledi.

Ev sahiplerinin temmuz ayına kadar evlerini boş tuttukları yönündeki iddialara da değinen Özelmacıklı, “İstanbul’da metrekare fiyatları yükseldi. 100 metrekare için 20 bin TL kira söz konusu. Mal sahiplerinin temmuzu bekleme ihtiyacı yok çünkü bu sınır gelmezse TÜFE üzerinden kira zammı yapacaklar.” dedi.

2023 yılında 120 bine yakın ev sahibi-kiracı davası açıldığını ifade eden Özelmacıklı, “Bu süreçte ev kiralamak isteyenler hızlı olmalı. Kiralık daire sayısı az. Tayin durumları, yatırımcının kiraya vermek için daire almaması, ek emlak vergileri derken özellikle eylüle doğru konutta tansiyon yükselir.” dedi.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, kira sınırı kalktıktan sonra TÜFE rakamlarına göre kiralara en az yüzde 65 zam geleceğini belirterek, “Bu orana rağmen piyasa ortalamasında kalacak kiracılar mevcut, ev sahipleri de uyarlama davası açabilirler. Bu sınıra zaten uyan kişiler de çok az sayıda.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kira artış sınırı 1 Temmuz’da sona eriyor: En az yüzde 65 zam gelecek
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz