1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sakın denize girmeyin! Uzmanlardan riskli uyarı geldi: Çok tehlikeli olabilir

Sakın denize girmeyin! Uzmanlardan riskli uyarı geldi: Çok tehlikeli olabilir

featured
service

Prof. Dr. Okyar, Marmara Denizi’nin çeşitli faktörlerden dolayı ciddi baskı altında olduğunu belirtti. Denizin ekolojik dengesini bozan “red-tide” gibi aşırı alg çoğalması olaylarının daha sık yaşandığını ifade eden Okyar, “Bu olaylar, denizin yüzey sıcaklıklarının, tuzluluk seviyelerinin ve besin içeriğinin artışından kaynaklanıyor” dedi.

Bu aşırı alg çoğalmalarının normalde bahar aylarında görüldüğünü, ancak son yıllarda bu durumun sıklıkla tekrarlandığını ve neredeyse tüm Marmara Denizi’ni etkilediğini belirtti. Okyar, bu durumun zararlı alglerin çoğalması sonucu meydana geldiğini açıkladı.

Denizde meydana gelen bu değişimlerin yalnızca ekosistemi değil, insan sağlığını da olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi. Bu nedenle, Marmara Denizi’nde aşırı alg görüldüğünde denize girmenin riskli olabileceği uyarısı yapıldı.

Prof. Dr. Okyar, sucul ekosistemlerde besin tuzu yoğunluğunun artmasıyla meydana gelen “uyanış” olayını açıkladı. Alglerin artan sıcaklık ve besin maddeleri nedeniyle hızla çoğalabildiğini belirten Okyar, “İlkbahar ve yaz aylarında doğadaki diğer canlılar gibi denizde de bir canlanma yaşanıyor. Bitkisel organizmalar bu dönemde hızla çoğalıyor” dedi.

deniz-3.webp

Çevresel faktörlerin etkisiyle biyolojik canlıların aşırı çoğalabileceğini vurgulayan Okyar, fitoplankton türlerine bağlı olarak denizin turuncu, kahverengi, yeşil ve kırmızı renklere bürünebileceğini söyledi. Bu doğa olayının genellikle sahil sularında, iç denizlerde, körfezlerde, göllerde ve nehir ağızlarında yoğun olarak gözlendiğini belirten Okyar, “Önceden yılda bir iki kez görülen bu olay şimdi yıl içinde daha sık görülmeye başlandı. Son 10-15 yıldır ise bu olayları senede 5-6 defa görmeye başladık. Fakültemiz tarafından “R/V Yunus-S” araştırma gemisiyle Marmara Denizi’nde son seferimizde özellikle Gemlik Bölgesi’nde yoğun ‘red-tide’ olayıyla karşılaştık. Görsel olarak görünüm çok kötü. Denizin rengi kıpkırmızı ve yoğun organik madde olduğunu tespit ettik. Havalar birden bire çok ısındı, doğal olarak su sıcaklığının oldukça yüksek ve denizin oldukça durağan olduğunu görüyoruz. Ayrıca bu çalışma sonucunda şu an yüzeyde oksijen seviyesi 6-7 civarında ama 40-50 metreden sonra birin altındaki değerlere düşüyor ne yazık ki” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sakın denize girmeyin! Uzmanlardan riskli uyarı geldi: Çok tehlikeli olabilir
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz