1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul’daki eğlence mekanına cinsiyet ayrımcılığı cezası

İstanbul’daki eğlence mekanına cinsiyet ayrımcılığı cezası

featured
service

İstanbul’daki bir eğlence mekanı, yanlarında kadın misafir olmayan erkek gruplarına sadece locada yer vermesi nedeniyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 120 bin lira idari para cezasına çarptırıldı.

M.Y.K, üç arkadaşıyla birlikte İstanbul’daki bir eğlence mekanında düzenlenen konsere katılmak için rezervasyon yapmak istedi. İşletme, “dört erkeğin yanlarında kadın misafir olmadan sadece loca için rezervasyon yaptırabilecekleri” yanıtını verdi. Maddi durumları nedeniyle loca biletini alamayan grup, kadınlar için böyle bir kısıtlama olmadığını fark ederek TİHEK’e başvurdu.

Eğlence mekanı, tek başına veya grup halinde gelen kadınların da yanında erkek olmadan loca dışındaki yerlerde misafir edilmediğini belirtti. İşletme, ülkenin sosyal ve kültürel yapısı göz önüne alındığında gece mekanlarının kadınlar için güvenli olmadığı ve bu uygulamanın kadınlar için güvenli ve huzurlu bir ortam yaratma çabasından kaynaklandığını savundu.

TİHEK, başvuruyu değerlendirerek işletmenin cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 120 bin lira idari para cezası verdi. Kararda, “muhatabın, başvuran ve arkadaşlarını yalnızca locada ağırlamak şeklindeki teklifinin, hizmetten yararlanmayı maddi ve manevi olarak zorlaştırdığı” ifade edildi.

İşletmenin, “erkek gruplarının alınmamasının kadınlar için güvenli ve huzurlu bir ortam yaratma çabası olduğu” savunmasına dikkat çeken TİHEK, erkeklerin kadınları rahatsız ettiğine dair herhangi bir delilin sunulmadığını belirtti. Kurum, “erkeklerin kadınları rahatsız edeceğine dair düşüncenin toplumsal ön yargılardan kaynaklandığını ve bu ön yargıların toplumdaki eşitsizliği derinleştirdiğini” vurguladı.

İki üye, karara muhalefet şerhi koyarak söz konusu uygulamanın Türk toplumunun özellikleri ve gereksinimlerinden kaynaklandığını, kamu düzeni ve güvenliği açısından kamusal yararı ilgilendirdiğini belirtti. Üyeler, uzun yıllardır aynı sektörde faaliyet gösteren iş yerlerinde uygulanan bu geleneksel kuralın objektif, makul ve geçerli nedenlere dayalı olduğunu savundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstanbul’daki eğlence mekanına cinsiyet ayrımcılığı cezası
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz