1. Haberler
  2. Gündem
  3. Köyden yer almak isteyenlere gün doğdu! O köyde 100 kişi anca kaldı: Akın akın şehre göç ediyorlar

Köyden yer almak isteyenlere gün doğdu! O köyde 100 kişi anca kaldı: Akın akın şehre göç ediyorlar

featured
service

Genç nüfusun çoğunun kırsalda yaşamak istemedikleri için şehir hayatına göç ettiklerini söyleyen Ali Genç, “Eskiden mahallemiz daha kalabalıktı. 50 hane ve yaklaşık 500-600 kişi vardı. Şimdi 100 kişi anca var. Gençler hep mahalleden dışarıya yani şehre gidiyorlar. Yeni nesil hayvancılık yapmak istemiyor. Gençlere göre, köy hayatı ve hayvancılık artık cazip bir seçenek değil. Birçok genç, eğitimlerini tamamladıktan sonra büyük şehirlerde yaşamayı tercih ediyor. Bunun bir sonucu olarak, Subaşı Mahallesi’ndeki genç nüfus hızla azalıyor ve mahalle giderek yaşlanan bir nüfus yapısına bürünüyor” dedi.

Gençlerin şehir hayatını tercih etmesindeki en önemli etkenin eğitim hayatında şehre alışmak olduğunu dile getiren Genç, şunları söyledi:

“Eskiden mahalle girişinde okulumuz vardı. Yakındaki civar mahalleler de buraya geliyordu ama artık bizim çocuklar da dışarıya gidiyorlar. Okumak için mahalle dışında oldukları ve oradan da üniversite için de il değiştirdikleri için çocuklar geri gelmek istemiyorlar. Gençler eğitim süreçlerinde mahallelerinden uzaklaştırıyor. İlkokuldan başlayarak lise ve üniversite eğitimine kadar geçen süreçte, gençler mahalleden dışarıda oluyorlar. Üniversite zamanlarında da çoğu gittiği yerlerde yeni bir yaşam kuruyorlar. Bu durum, gençlerin köye geri dönme olasılığını azaltıyor ve köydeki nüfusun azalmasına sebep oluyor. Bunun yanında en önemli etkenlerden biri de genç kızların şehre gelin gitme isteği. Köyde kalınca evlenemeyeceğini fark eden erkekler de mecburiyetten şehre gitmek zorunda kalıyor”

aydin-subasi-koyu-1.jpg

Bu durumun yalnızca kendi mahallelerinde değil neredeyse tüm kırsalda aynı olduğunu vurgulayan Genç, “Mahalledeki gençlerin köye dönmesini ve burada bir gelecek kurmalarını arzu ediyoruz. Ancak mevcut şartlar altında, bu arzunun gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor. Kırsal alanlarda yaşayan gençlerin büyük şehirlere göç etmesi, köylerin boşalmasına ve kırsal nüfusun giderek yaşlanmasına neden oluyor. Bu durum, hem sosyo-ekonomik hem de kültürel açıdan önemli sorunları beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Köyden yer almak isteyenlere gün doğdu! O köyde 100 kişi anca kaldı: Akın akın şehre göç ediyorlar
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz