1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK açıkladı: Türkiye’nin satın alma gücü AB ortalamasının altında

TÜİK açıkladı: Türkiye’nin satın alma gücü AB ortalamasının altında

featured
service

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan SGP’ye göre, 2023 yılı geçici sonuçlarına göre 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 73 oldu. Bu durum, Türkiye’nin AB’ye kıyasla %27 daha az mal ve hizmet satın alabileceği anlamına geliyor.

Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 239 ile Lüksemburg olurken en düşük ülkeler ise 35 ile Arnavutluk ve Bosna-Hersek oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 139 üzerinde, Arnavutluk ve Bosna-Hersek ise yüzde 65 altında değere sahip oldu.

Kişi başına fiili bireysel tüketim endeksleri, tüketicilerin göreli refah düzeylerini karşılaştırmak için kullanılıyor. Bu endekste de Türkiye, AB ortalamasının altında kalıyor. 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için bu değer 86. Bu da Türk vatandaşlarının AB sakinlerine kıyasla %14 daha az mal ve hizmet tükettiği anlamına geliyor.

Fiyat düzeyi endeksi ise AB’ye göre daha düşük. Bu, Türkiye’de aynı mal ve hizmetlerin AB’ye kıyasla daha ucuz olduğu anlamına geliyor.

Ancak giyim endeksinde Türkiye en düşük ülke konumunda. Bu da giyim ürünlerinin Türkiye’de AB’ye kıyasla daha pahalı olduğunu gösteriyor. Lokanta ve oteller grubunda da Türkiye endeks değeri düşük. Bu da lokanta ve otel hizmetlerinin Türkiye’de AB’ye kıyasla daha ucuz olduğunu gösteriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜİK açıkladı: Türkiye’nin satın alma gücü AB ortalamasının altında
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz