1. Haberler
  2. Gündem
  3. Dünya Uygur Hareketi’nin liderleri BM’nin Çin raporunu ANKARAGÜNDEM’a yorumladı: Rapor soykırımın en büyük kanıtı

Dünya Uygur Hareketi’nin liderleri BM’nin Çin raporunu ANKARAGÜNDEM’a yorumladı: Rapor soykırımın en büyük kanıtı

featured
service

Birleşmiş Milletler (BM), tüm BM üye devletlerinin insan hakları kayıtlarının incelendiği bir süreç olan Ocak 2024’teki en son Evrensel Periyodik İnceleme’deki (UPR) tavsiyelerin kabul veya reddedilmesine ilişkin duyurusunu kullanıma sundu.

Çin hükümeti, incelemedeki 428 tavsiyeden 290’ını kabul edeceğini, 8’ini kısmen kabul edeceğini, 32. notu ve yapılan tavsiyelerin 98’ini reddedeceğini söyledi. Kabul edilen 290 madde arasında hükümetin “kabul edildiğini ve zaten uygulandığını” söylediği maddeler yer alıyor.

İnsan hakları sivil toplum kuruluşları, 25 Haziran 2024’te yayınlanan ortak bildiride, Çin hükümetinin Uygur Türkleri’ne karşı derinleşen insan hakları krizini sona erdirmeye yönelik tavsiyeleri reddetmesinin, Birleşmiş Milletler’deki uluslararası insan hakları incelemelerini küçümsediği anlamına geldiğini söyledi.

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdureşit Abdulhamit, Çin’in Uygur Türklerine karşı sistematik bir şekilde süregelen işkence ve asimilasyon politikalarını ve BM incelemesindeki temel haklara yönelik reddettiği maddeleri, ANKARAGÜNDEM için değerlendirdi.

Abdulhamit, genellikle gelişmiş demokrasi sistemiyle yönetilen ülkelerin Çin’e bu konuyla ilgili tavır sergilediğini belirtirken çoğu Müslüman ülkenin bu tavırdan oldukça uzak olduğunu söylüyor. Abdulhamit’e göre bu durumun sebebi, bu ülkelerle Çin arasında ticari, diplomatik, askeri ve stratejik ilişkilerin yanı sıra Çin’in dezenformasyon politikasının da etkisi var:

“Çin, özellikle Uygur ve diğer Müslüman Türk halkına yönelik toplama kampları ve çok gizli belgeler ifşa olduktan sonra, uygulamakta olduğu soykırım politikasını örtbas etmek için dezenformasyon politikalarına yöneldi. Çin medyası, farklı ülkelerden gazeteciler, din adamları, akademisyenler ve politikacılar gibi değişik çalışma alanlardaki insanları kafileler halinde tüm masraflarını karşılayarak Doğu Türkistan’ı ziyarete götürüp önceden hazırlanmış yerleri gezdirerek sanki orada hiçbir şey olmamış ve insanlar mutlu yaşıyormuş gibi gösteriyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünya Uygur Hareketi’nin liderleri BM’nin Çin raporunu ANKARAGÜNDEM’a yorumladı: Rapor soykırımın en büyük kanıtı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz